V Jihlavě se pustí do budování Family Pointu, což je místo, kde se lidé dozví potřebné informace k podpoře rodiny a mohou zde také pečovat o malé děti. Mělo by tedy jít o takové první kontaktní a poradenské místo, v případě, že si rodiny s nějakým problémem neví rady.

„První Family Point začal v roce 2012 fungovat v Havlíčkově Brodě a na základě dobrých zkušeností s ním jsme se rozhodli zmodernizovat část objektu v Palackého ulici v Jihlavě a zřídit toto místo také v krajském městě," sdělil náměstek hejtmana Kraje Vysočina Vladimír Novotný.

Přestavba prostor bude stát kraj 750 tisíc korun. Fungovat by mělo toto centrum začít po prázdninách. Kraj počítá do budoucna i s tím, že se do nově zrekonstruovaných prostor přesune i Senior Point, který nyní funguje na krajském úřadě. „Bude to efektivnější také z hlediska nákladů na provoz. Řada aktivit se totiž prolíná," poznamenal krajský radní pro sociální oblast Petr Krčál.

V Brodě uspěl

V současné době projde za týden Family Pointem v Havlíčkově Brodě zhruba čtyřicet lidí. Také obsazenost přednášek na různá témata je podle Novotného vysoká. „V tomto se návštěvnost pohybuje v průměru kolem šedesáti lidí," doplnil náměstek.

Kraj navíc plánuje, že časem zavede tato místa minimálně v dalších okresních městech Vysočiny. Výjimkou by měla být jen Třebíč, kde Family Point už zřizuje město.

Podle radního Krčála využívají lidé především poradenských služeb. „Jde například o legislativní záležitosti v oblasti rodiny a velký zájem je také o rodinné pasy, místa, kde mohou dostat slevy, nebo se informují na nejrůznější rodinné akce," poznamenal Krčál.

Family Point je zároveň místem, kde se lidé dozví o dalších organizacích a institucích, které jim mohou být nápomocné. „Je zde prostor pro prezentaci organizací v nejrůznějších sociálních službách," potvrdil Krčál.

Podle Slávky Dokulilové z Centra pro rodinu a sociální péče by měl být Family Point prvotním místem, odkud by rodiny měly být odkazovány na další místa. Centrum je proto připraveno s Family Pointem spolupracovat. „Zatím nás nikdo v tomto směru neoslovil, ale nebráním se tomu," uvedla Dokulilová z centra, které poskytuje služby vedoucí k rozvíjení rodičovských kompetencí a podpoře rodiny ve všech fázích vývoje.