„Za poslední čtyři roky 
v Jihlavě přibyly čtyři desítky nových hřišť, vzniklo 
27 centrálních a 15 menších lokálních hřišť. Celkové náklady na pořízení všech hřišť přesahují 42 milionů korun," shrnul náměstek primátora Petr Pospíchal (ČSSD).

Většinu nových hřišť postavilo město, několik jich získalo od soukromých společností. „Hřiště vznikají rovnoměrně po celém městě. Naším cílem bylo nahradit více malých zastaralých hřišť většími komplexy, které jsou oploceny a pro které radnice i najímá správce," popsal postup města primátor Jaroslav Vymazal (ODS).

Odbor správy realit se stará o více než 100 dětských hřišť, postupně ale také odstraňuje stará nevyužívaná hřiště. Náklady na likvidaci jsou překvapivě vysoké. „Pokud jsou při likvidaci nutné i terénní úpravy, obnova zeleně nebo drobné stavební práce, odstranění jednoho hřiště přijde i na 40 tisíc korun. Proto stará hřiště nemizí tak rychle, jak by si asi všichni přáli," vysvětlil vedoucí odboru správy realit Jiří Benáček.

O centrální hřiště se starají správci, které si najímá město. Na správu hřišť a sportovišť je v rozpočtu města vyčleněna částka 1,25 milionu korun. Hrací prvky na hřištích jsou certifikované dle platných norem a každý rok se na hřištích provádí jejich kontrola odbornou firmou.

ZUZANA MUSILOVÁ