Speciální jednotka hasičů se zařadila k Hlučínu a Zbirohu, kde už speciální záchranné roty Hasičského záchranného sboru (HZS) ČR působí delší dobu. V krajském městě za posledních devět měsíců vyrostl hasičský areál o rozloze tří hektarů, který zaměstná asi padesát lidí. Projekt za bezmála 1,5 miliardy korun pomohl vybudovat nejen nový areál, ale také pořídit více než 360 kusů nové techniky a aut, které budou i v dalších krajích k dispozici pro výjezdy v mimořádných situacích.

Záchranný útvar HZS ČR bude čítat 43 příslušníků, kteří budou připraveni vyjet například k povodním, sesuvům půdy a dalším mimořádným událostem. Už od loňského roku zaměstnává hasiče například odklízení následků po výbuších muničního skladu ve Vrběticích.

V areálu vzniklo logistické centrum, které bude skladovat prostředky pro humanitární pomoc občanům a zajímavostí je také polygon pro zkoušky jízdy v klidné vodě. Ten pomůže hasičům otestovat techniku a automobily, které se pohybují v náročném terénu právě při povodních. Polygon měří 54 metrů a hasičská auta se mohou brodit až do hloubky 1,6 metrů.

Projekt z 85 procent pokryjí finanční prostředky z Evropské unie.