V Jihlavě v úterý konečně začala rozsáhlá rekonstrukce a stavba nových částí kanalizace. Projekt Snížení znečištění ve vodních tocích ze stokové sítě města Jihlavy s rozpočtem 138 milionů korun bude mít zásadní dopad na kvalitu vypouštěných vod, uvolnění zablokovaného stavebního rozvoje a doplnění chybějící kanalizace. Jde o jednu z největších investic města v posledních letech.

„Z důvodu nízké kapacity stok je zásadně omezen stavební rozvoj například na předměstí směrem na Pelhřimov, bez kanalizace by se už nemohla rozšiřovat nově vznikající čtvrť Rezidence Kaskáda na Horním Kosově," uvedl příklady zablokovaného rozvoje primátor města Jaroslav Vymazal.

Projekt pomůže ke snížení znečištění vody a předejde záplavám v zastaralé a nedostatečné kanalizační síti. Vyřeší se i problém části města Sasov, kde kanalizace dosud chybí.

Celkem půjde o devět samostatných staveb na území města, dílo obsahuje jak rekonstrukci stávajících, tak vybudování nových stok. Celkem bude vybudováno 4,1 kilometru kanalizačních stok, vznikne dešťová zdrž, čerpací stanice a vírový separátor.

Dodavatelem stavby je sdružení firem OHL ŽS a PSJ, které ve výběrovém řízení nabídlo nejnižší částku, náklady jsou 138 milionů bez daně, město drží desetiprocentní rezervu pro případné nepředvídané práce. Jihlavě se na projekt podařilo získat dotaci ze Státního fondu životního prostředí Operačního programu životní prostředí ve výši 92 milionů korun.

„Tento projekt měl být realizován v ještě širší podobě spolu se Svazkem vodovodů a kanalizací Jihlavsko, ale ten nebyl schopen ho zrealizovat, proto jsme ho připravili teď už v okleštěné podobě tak, jak nám to umožňuje dotační titul, tedy pouze na kanály, přesto to nebylo jednoduché," řekl Vymazal.

Stavební práce začnou v září. Postupně se bude pracovat na devíti samostatných stavbách, na dokončení bude mít dodavatel 18 měsíců. O postupu prací a s tím souvisejících případných opatřeních a omezeních bude magistrát obyvatele informovat. Zásadní dopad na plynulost dopravy ve městě by tento projekt mít neměl.

DANA KŘÍŽKOVÁ