Nemocnice Jihlava se rozhodla zjistit, jestli jsou s její péčí maminky spokojené a popřípadě, co je třeba zlepšit. Jednalo se o pilotní projekt s názvem Přirozený porod v porodnici (PPP). Přestože jihlavská porodnice v úvodním tříměsíčním sledování jen o vlásek standardy PPP nesplnila, ze získaných informací je patrné, že kvalita porodní péče je v Jihlavě v mnoha ohledech vysoko nad průměrem České republiky. „Největší plus jihlavské nemocnice je to, že i přestože o vlásek neuspěla, je osvícená a je první, která projekt podpořila. Stačí, když bude pokračovat v cestě, a úspěch se dostaví. To, že napoprvé nepřekonala laťku, je v pořádku. Jinak by byla nastavená moc nízko," řekl Tomáš Raiter z Kvality očima pacientů, který má projekt na starosti.

Testování v nemocnici trvalo tři měsíce, během kterých přišlo v Jihlavě na svět přibližně tři sta dětí. Rodičky uváděly informovanost se všemi lékařskými úkony v průběhu porodu v 89 procentech a zhruba 65 procent respondentek uvedlo, že nebyly bezprostředně po porodu odděleny od svého dítěte. Oproti tomu 63 procent z 6 500 českých matek, zapojených do průzkumu Babymonitor, uvedlo, že zdravotníky nebyla bezprostředně po porodu v průběhu jedné hodiny podpořena raná vazba.

S přístupem jihlavské nemocnice je spokojena i maminka Soňa Fialová. „Přirozený porod je perfektní věc, jsem opravdu spokojená. Personál mi říkal, co je potřeba, bylo to hodně rychlé, ale byla jsem spokojená. Ani jsem neměla čas se na nic ptát. Uvítala jsem, že mi syna položili ihned na břicho, měla jsem ho tam asi hodinu, to bylo skvělé," řekla v pondělí Soňa Fialová přímo v jihlavské nemocnici.

V Nemocnici Jihlava v těchto chvílích probíhá ostré šetření projektu PPP. Jeho výsledky budou známé za tři měsíce. Za loňský rok se v jihlavské porodnici narodilo celkem 1 181 dětí, což je i přes snižující se porodnost v České republice zhruba o 70 více než v roce předchozím. U 70 procent porodů byl přítomen blízký rodičky, většinou tatínek dítěte.