Starají se o ni pouze dobrovolníci, řeší případy z celé republiky. Lidé je mohou podpořit v sobotu na dobročinné akci pro koňskou záchytku v Kadově na Žďársku. „Chceme tady zachytit koně zanedbané, týrané, znevýhodněné, určené na jatka. Dát je do pořádku fyzicky i psychicky a umístit je do nových domovů," shrnula Kazdová smysl činnosti.

Někteří koně pobývají nějaký čas na pastvině stanice. „A někteří, což je ideální, jsou umístěni rovnou k novému majiteli," doplnila.

K založení stanice přivedly chovatele koní smutné případy, s nimiž se sami setkali. Systém, jímž by šlo týrané koně zachytit, podle Kazdové v zemi chyběl. „Ale je to docela těžké, jak se rozrůstáme, skloubit při práci a rodině výjezdy do míst jako Opava, Ostrava, Liberec…," uvedla.

Zakladatelka stanice Zuzana Kazdová získala vloni za práci s koňmi, které se věnuje ve volném čase, prestižní ocenění Žena regionu. „Stanice řeší z devadesáti procent případy, u nichž se zanedbání péče pohybuje na hranici týrání nebo už jde o týrání. Koně si nesou následky různých poranění, jsou vyhublí. „Není to jen fyzické týrání, ale i psychické. Měli jsme dva koně vytažené z tmavého chléva, kde byli dva roky na řetězu," uvedla Kazdová příklad.

Lehký život neměli ani koně, jimž právě stanice hledá nové chovatele. Čtyřiadvacetiletý valach Dolan sloužil k tahu. „Dostal se k nám na dožití od staršího pana majitele, který už sám uznal, že to nezvládá," uvedla Kazdová. O deset let mladší valach Luis vystřídal za poslední rok šest majitelů, což ho psychicky poznamenalo. Má za sebou také špatné zacházení a nehody s jezdci.

Ve stanici mívají nejvýše čtyři koně a až se zotaví a najde se pro ně místo, teprve berou další. Koně se většinou daří umístit do jednoho dvou měsíců. „Jezdíme se koukat, kam půjdou, aby nešli z bláta do louže, jsme v kontaktu s novými majiteli," řekla Kazdová. Ve stanici zatím zůstala jen jedna skoro třicetiletá kobylka.

Největší náklady má stanice se zajišťováním veterinární péče, krmení a s přepravou koní. Potřebné peníze se snaží získávat akcemi pro veřejnost. Sobotní benefiční večer v Kadově začne v devatenáct hodin. Program s hudbou a tancem se bude konat ve Staré škole.