Čím to, že se Kraj Vysočina drží v míře nezaměstnanosti pod průměrem České republiky?

Parametrem úspěchu je poloha kraje v centru republiky a existence dálnice D1, která obsluhuje území regionu a přináší spojení mezi dalšími rozhodujícími firmami přinášejícími poptávku. Dalšími faktory jsou nadprůměrný podíl zahraničního kapitálu na celkové hospodářské základně, stabilizovaná hospodářská situace většiny rozhodujících firem, a z hlediska zaměstnanosti ještě dlouhodobá tradice průmyslové výroby a relativně vysoký podíl pracovníků, kteří takzvaně umí.

Na Vysočině je míra nezaměstnanosti na hodnotě 3,8 procenta. Je to za poslední roky minimum?

Relativně nelze tuto hodnotu určit, protože se měnila metodika výpočtu. Ale z absolutního hlediska jde o nejnižší počet uchazečů o práci od roku 1997. Dosud nejnižší počet uchazečů evidujeme v květnu 2008, kdy bylo evidováno 13 331 uchazečů. Statistiku změnil minulý měsíc, kdy na konci dubna 2017 bylo evidováno celkem 13 054 uchazečů.

Jaké firmy na Vysočině shání nyní zaměstnance nejvíce?

Nosným průmyslovým odvětvím je v kraji výroba a kompletace automobilových komponent. Tedy odvětví, které v současné době patří mezi jedno z nejvytíženějších. To znamená, že má i největší požadavky na potřebu pracovních sil včetně provázanosti napříč obory. Například to je nákladní automobilová doprava. Zajímavým odvětvím je gastronomie. Zaměstnavatelé dlouho hledají kuchaře, číšníky a servírky.

Co ještě ovlivňuje nízkou nezaměstnanost v dubnu?

Jsou to sezonní práce. Pomocné a úklidové práce v městech a obcích, v zemědělství, lesnictví. A především ve stavebnictví a turismu. Nutné je také upozornit na činnost Úřadu práce České republiky, kterému se daří již delší dobu razantně snižovat dlouhodobou nezaměstnanost uchazečů o zaměstnání. Klade velký důraz na prohloubení poradenství a individuálního přístupu nejen ve vztahu k uchazečům a zájemcům o zaměstnání, ale i k jednotlivým zaměstnavatelům. Za zmínku stojí organizace výběrových řízení či předvýběry vhodných uchazečů o zaměstnání, které úřad zajišťuje pro zaměstnavatele prakticky na míru.

Jaromír Kalina
Policie zahájila trestní stíhání Kaliny a Benáčka