Mezi muži jsou plavecké kraťasy velice oblíbené. V plaveckém bazénu E. Rošického v Jihlavě s nimi ale návštěvníci narazí. Od soboty tam mohou přijít pouze v klasických plavkách z elastického materiálu bez kapes. Služby města Jihlavy (SMJ), které bazén provozují, k opatření přistoupily zejména z hygienických a bezpečnostních důvodů.

„Některé kraťasy jsou vyrobené z nekvalitních materiálů, jejichž části se následně uvolňují do vody. Dále se v kapsách kraťasů skrývají použité kapesníky, různé obaly a další předměty, které znečišťují vodu a zanáší filtry," zdůvodnil opatření Málek s tím, že se potom musí použít více bazénové chemie, aby voda splňovala přísná hygienická pravidla.

Dalším problémem byly podle Málka i cvočky na plavkách, které ničily povrch toboganu a v neposlední řadě se díky většímu množství nekvalitního materiálu vynášela voda z bazénu až do šaten, kde to klouzalo a zvyšovalo se riziko zranění návštěvníků.

V jihlavském bazénu byl prý dosud poměr plavců v kraťasech a klasických plavkách tak půl na půl. I názory návštěvníků jsou v tomto směru podobné. Sportovci, pravidelní plavci a trenéři opatření vítají, sváteční plavci volí raději pohodlí. „Do bazénu občas jezdím, ale vždy si beru kraťasy. Zákaz mě překvapil a nechápu ho. Zrovna plavky jsou věc, kterou by si měl člověk vybrat podle vlastního pohodlí, a ne podle nařízení," myslí si příležitostný návštěvník jihlavského plaveckého bazénu, Jan Tausch z Třeště.

O něco shovívavější názor má Tomáš Pánek. „Do bazénu jezdím několikrát za rok, ale vždy mám volné plavací šortky. I když chápu, že na kondiční plavání jsou lepší upnuté. Sám je mám, ale nenosím je," zamyslel se Pánek.

Podle Málka až čas ukáže, zda opatření bylo dobrým řešením, nicméně vychází z toho, že k podobnému opatření přistoupilo prý už 80 procent plaveckých bazénů u nás.

Deník oslovil plavecké bazény v Havlíčkově Brodě, Pelhřimově a Třebíči. Ani v jednom z nich podobný zákaz nemají, i když v Pelhřimově opatření Jihlavy schvalují. „Kraťasy trpíme, ale nevidíme je rádi. Kdyby existoval celoplošný zákaz, budeme rádi, sami o tom ale neuvažujeme," sdělil Aleš Pokorný, vedoucí bazénu v Pelhřimově.

Ze ztráty návštěvníků bazénu Málek strach zatím nemá. „Původně jsme uvažovali o nějaké době hájení, ale nakonec jsme se rozhodli pro pevný zákaz. Připravili jsme ale tři varianty," poznamenal Málek. První varianta bude respektovat, pokud bude chtít návštěvník vrátit vstupné kvůli tomu, že nemůže využít své plavky. V druhém případě je bazén ochoten zdarma plavky zapůjčovat a za třetí si budou moci návštěvníci koupit plavky přímo na místě.

O zákazu kraťasů na Vodním ráji se neuvažuje, nejde o klasický plavecký bazén.