Kvůli pohybům nahoru a dolů se dráze říká také „pumpovací“ a slouží jako zpestření k běžné jízdě nebo jako samostatný okruh pro různé typy sportů. „Využívat jí budu asi na kole,“ těší se na novou trasu obyvatelka Luk Nikola Lupačová.

Pumptrackový okruh je ojedinělý, na Vysočině se podobná dráha nenachází. V Lukách se jí rozhodli vybudovat hlavně kvůli milovníkům skateboardů a koloběžek. Pro svůj koníček neměli žádný prostor a tak docházelo k ničení obecního majetku. „Rozhodli jsme se pro tuto dráhu hlavně proto, že snad nebude tak hlučná jako jsou běžné rampy,“ sdělil starosta městyse Viktor Wölfl. Asfaltový okruh bude zapuštěný do země.

V sobotu a neděli 10. a 11. června se bude v Jihlavském parku Heulos konal již 6. roční Českého závodu Eurojack.
OBRAZEM: Špalek dokážou přesekat za několik málo sekund

Cena se podle starosty bude pohybovat okolo jednoho milionu korun. Ze získané dotace představitelé města uhradí 400 tisíc korun a zbytek poputuje z městské kasy. „V červnu vypíšeme výběrové řízení, se stavbou by se mělo začít o prázdninách,“ zmínil starosta a dodal, že dráha musí být hotová do září, jinak na ni nemohou uplatnit dotaci.

Okruh bude měřit 103 metrů. „Pumptrack chci rozhodně vyzkoušet, bude to pěkné zpestření,“ řekla pravidelná návštěvnice Luk Jitka Vejtasová.

Autor: Marie Majdičová