V Lukách nad Jihlavou vyhráli volby lidovci před sdružením NK a hnutí STAN v čele se starostou Viktorem Wölflem. Z obou těchto volebních stran vzešlo po čtyřech členech zastupitelstva. Do patnáctičlenného zastupitelstva se dostali po dvou kandidátech za ČSSD a nezávislé, ODS a SNK Evropští demokraté. Jednoho zastupitele má SNK SDH Luka nad Jihlavou.

Kdy bude o obsazení radnice a rady jasno, nelze v Lukách odhadovat. „Variant je několik, volební zisk do nich budeme chtít promítnout," řekla Magda Vaňková z vítězné KDU-ČSL.

V Lukách se nabízí i jiné řešení, a to bez vítěze voleb. „Blízko máme k SNK ED s dosavadní místostarostkou Ladou Salátovou i k ODS," poukázal Wölfl na řešení, díky němuž by sám mohl nejlogičtěji zůstat v čele městyse.

Obě radniční sdružení nezávislých kandidátů mají dohromady šest mandátů, tedy stejně jako před čtyřmi lety společně kandidující vítěz voleb s Wölflem a Salátovou.

O variantě povolebního uspořádání bez vítěze voleb vědí i lidovci.

V Lukách letos přišlo k volbám 53,46 procenta voličů, zatímco před čtyřmi roky to bylo 55,27 procenta.

V Batelově, kde kandidovalo šest volebních uskupení, vyhrálo ziskem šesti mandátů sdružení Fair play HNPD, kde byl lídrem dosavadní starosta Jiří Doležal, který navíc posílil z hlediska zisku preferenčních hlasů, takže nejspíš na radnici zůstane. Místostarostou by mohl zůstat Jiří Stejnek. Pro volby v Batelově je důležitá ještě jedna šestka, pouze šest zastupitelů z patnácti bylo zvoleno znovu. V tom ale Doležal nevidí problém. „Někteří z nově zvolených zastupitelů se vracejí po přestávce, je tam řada zkušených lidí," připomněl Doležal.

Před čtyřmi roky kandidovalo v Batelově devět volebních stran. I v Batelově voličů ubylo. Letos byla volební účast 57,09 procenta, před čtyřmi roky 60,64 procenta.