VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V moštárně už lisovali i kiwi

Jihlavsko – Přebytky jablek, hrušek i hroznového vína lidé v těchto dnech ve velkém vozí do moštáren. Přestože počasí za okny hlásí spíše příchod jara než babí léto, z ovocných stromů zahrádkáři nyní sklízejí poslední kusy ovoce. Na Jihlavsku si jej mohou nechat slisovat hned na několika místech. Moštárny většinou provozuje Český zahrádkářský svaz.

19.10.2017
SDÍLEJ:

Moštování, ilustrační foto.Foto: Deník/Jaroslav Sýbek

Ovocnou šťávu lisují na počkání například v Telči v ulici U horní brány na pobočce Českého zahrádkářského svazu. Otevřeno tam bude ještě 25. a 28. října. V listopadu podle předsedy telčských zahrádkářů Ladislava Dufka moštárnu otevřou podle zájmu zákazníků. „Sezóna je letos zatím průměrná. Odhaduji, že za celý podzim namoštujeme osm až devět tun. V porovnání s minulým rokem je to o něco lepší,“ uvedl Dufek. Úroda byla největší před dvěma lety, kdy slisovali třináct a půl tuny.

Deset kilogramů jablek vydá přibližně na šest a půl až sedm litrů ovocné šťávy. Kromě tradičního ovoce už moštovali také červenou řepu, černý jeřáb nebo dokonce kiwi. „Šťáva sice měla nevábnou zelenou barvu, ale chuť byla velmi zajímavá,“ popsal Dufek. Přivezené ovoce by podle něj nemělo být nahnilé, protože se to projeví na zápachu, nebo příliš špinavé. „S jablky posbíranými na zahradě ale nemáme problém, v moštárně je pračka,“ dodal Dufek. Vylisovat kilogram ovoce v Telči stojí čtyři koruny.

„Tento týden je zavřeno kvůli výstavě ovoce, zeleniny a květin. Lidé si tam také mohou koupit květinové aranžmá nebo věnečky,“ pozval návštěvníky Dufek. Součástí výstavy má být také soutěž o nejlepší zahradní výpěstek, samostatná kategorie pak bude věnovaná rozličným druhům dýní. Zájemci se mohou přijít podívat tento pátek 20. října od dvou do pěti odpoledne a také o víkendu od osmi do pěti.

Zahrádkářský svaz krajského města vyrábí mošt v budově Hostince pod Lípou ve Vyskytné nad Jihlavou. S lisováním začali na konci září a otevřeno je tam každou sobotu od devíti ráno, končí podle počtu zájemců. Lidé z okolí Jihlavy mají poslední možnost přijet s ovocem tuto sobotu, kdy se letos moštuje naposledy. Cena za litr tekutiny činí sedm korun, je také nutné, aby si zákazníci odebrali odpad.

Telčští zahrádkáři zbytky slisovaného ovoce předávají myslivcům. „Odpad rozhodně využíváme, pochutnají si na něm téměř všechna zvířata, a jelikož ve zbytcích není šťáva, tak se nekazí,“ doplnil myslivec Roman Navrátil. Často se proto v den moštování domluví s provozovateli a večer si pro odpad přijedou. Díky tomu se moštované ovoce využije celé.

Autor: Marie Majdičová

19.10.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zápas 22. kola hokejové extraligy mezi HC Dukla Jihlava a HC Škoda Plzeň.
19

OBRAZEM: Gól přišel pozdě. Souboj nováčka s lídrem ovládl favorit

Útočník Václav Kadlec.

Vysočina odehrála na Letné statečnou partii, srazil ji gól z úvodu

Přes zákaz usedl za volant

Batelov – I přes pětiletý zákaz řízení usedl šestačtyřicetiletý muž z Pelhřimovska za volant. Jeho jízdu ukončili policisté v Batelově. Při kontrole jim navíc předložil neplatný technický průkaz.

Originální trhy módy a designu letos budou v jihlavském DIODu jen jeden den

Jihlava – Již v pátek 24. listopadu se bude v jihlavském divadle DIOD konat akce Black Box Market, která naváže na již zavedené trhy známé pod názvem Jihlava Fashion Days. Originální trhy nabídnou současnou módu a design.

Zdražování jízdného se lyžaři na Vysočině obávat nemusejí

Vysočina – Příznivci lyžování se výrazného zdražování jízdného na sjezdovkách v nadcházející zimní sezoně obávat nemusejí. Provozovatelé ski areálů na Vysočině připouštějí maximálně kosmetické změny, případně jen rozšíření stávající nabídky.

Byt jako investice? Splátky vás vyjdou dráž

Sníte o vlastní nemovitosti, která bude vydělávat za vás? Fajnová myšlenka, ale neoplýváte-li tučným kontem, vše si pořádně spočítejte. Cesta k úvěru bude totiž náročnější. Tedy pokud přiznáte váš skutečný záměr. Zda se takový úvěr vyplatí, přibližuje Lucie Drásalová, hypoteční analytička Partners.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT