Od 5. do 9. června se v prostoru muzejního dvorku uskuteční tradiční prodejní výstava Kaktusy a sukulenty, kterou pořádá Klub pěstitelů kaktusů a sukulentů Jihlava. „V rámci Muzejní a galerijní noci, která se uskuteční v pátek 7. června, bude do 20 hodin fungovat pěstitelská poradna s komentářem k vystaveným rostlinám,“ řekla Dana Oberreiterová z muzea.

V pátek 7. června bude pro veřejnost v malém výstavním sále jihlavského muzea otevřena naučná výstava Není vejce jako vejce, která představí rozmanitost a barevnost snůšek ptačích druhů vyskytujících se na Českomoravské vrchovině. "Bude skvělým doplňkem učiva na školách všech stupňů, praktickou příručkou pro všechny milovníky přírody a jakýmsi lakmusovým papírkem znalostí zkušených ornitologů," vysvětlil kurátor výstavy Pavel Bezděčka.

Prázdniny v Telči 2018.
Na Prázdniny přijede Barbora Poláková, Aneta Langerová nebo Marek Eben

Ve stejný začne také výstava věnovaná Jihlavskému havířskému průvodu, která potrvá do neděle 13. října. Bude se týkat především 20. výročí znovuobnovení Jihlavského havířského průvodu v roce 1999, 220. výročí tisíciletých oslav k domnělému založení Jihlavy v roce 799 (1799), a také ke 120. výročí pořádání havířského průvodu v moderních dějinách města (1899). "Stěžejní důraz je kladen na prezentaci dětských hornických krojů, které na výstavu zapůjčil Jihlavský havířský průvod, a nových archeologických nálezů získaných v rámci archeologických výzkumů na Vysočině," řekl archeolog David Zimola.

První část výstavy je věnována 22 hornickým krojům, které představují 22 základních postav havířského průvodu, jejichž některé součásti jsou více než 100 let staré. Dále bude představena původní praporec z 19. století a historie jihlavských havířských průvodů od jejich zavedení v roce 1799 až do současnosti.

Kousek Tebe. Ilustrační foto.
Kousek Tebe pokračuje: Hledají se senioři i dobrovolníci

Druhá část výstavy je věnována archeologickým objektům připomínajícím zašlou slávu jihlavského hornictví a dalším aktuálním archeologickým nálezům odkrytým na území Kraje Vysočina. Muzejní výstava je plánována na období konání červnového Havíření spojeném s Jihlavským havířským průvodem a setkáním hornických měst. Ukončení výstavy spadá do období konání mezinárodní konference k dějinám starého hornictví a hutnictví Stříbrná Jihlava 2019 ve dnech 10. – 12. října 2019