„Na pouti bude zhruba dvě stě třicet stánků. Místa jsou beznadějně vyčerpaná, a to už od konce května," uvedl starosta Polné Jindřich Skočdopole s tím, že stánkaři si místa na další rok většinou zamlouvají hned po skončení pouti.

Víkendové veselí bude znamenat pro město i dopravní omezení. Menší uzavírka Husova náměstí bude platit již od dnešního dne od 18 hodin. „Kolem kostela ale budou moci auta stále projíždět," poznamenal Skočdopole. Průjezd náměstím bude zcela znemožněn od pátečních 12 hodin do pondělního poledne.

PARKOVÁNÍ ZAJIŠTĚNO

Starosta očekává, že by se pětitisícové město mohlo 
o pouti zvětšit tak dvaapůlkrát, když vyjde počasí. Na nával návštěvníků je město připraveno, s parkováním by řidičům měli pomoci dobrovolní hasiči.

„Lidé mohou nechat auta před městem na odstavných místech na polích, kde bude stání zdarma. Pokud budou chtít parkovat blíže náměstí, zaplatí symbolický poplatek," řekl Skočdopole. Zanechat auto budou moci řidiči před kinem, u nádraží nebo z druhé strany zámku v městské části Kateřinov.

Řada Polenských na Mrkvancovou pouť peče tradiční pochoutku z mrkví zvanou mrkvance. Jejich recepturu si mohli pekaři i pekařky oživit před třemi týdny, pokud se zapojili do soutěže o nejlepší mrkvance na prvním ročníku akce nazvané Mrkvancobraní. Tam se po mrkvancích jenom zaprášilo. Zhruba osm set se jich vyprodalo za necelou hodinu.

„Pečení mrkvanců na pouť je záležitostí soukromých obchodníků," sdělil starosta na otázku, kolik mrkvanců bude k dostání na pouti. Mrkvance lidé zakoupí také na zámku a v polenském kině, které se chystá o pouti promítat za dobrovolné vstupné Lego příběh. Chybět o Mrkvancové pouti nebude ani bohatý kulturní program, ukázky řemesel, kostýmované prohlídky na hradě, kejkle, dechovka, lukostřelba, atrakce a večerní taneční zábavy. 
V sobotu v 11 hodin se na městském stadionu uskuteční fotbalové utkání.

Ani tento rok však nevyjede na koleje plánovaná polenská lokálka. Spolek, který ji chtěl obnovit, se rozpadl. „Snaha znovu ji uvést do provozu tu ale stále je, i když o to usiluje více subjektů. Bohužel se to ale do letošní pouti nepodařilo," poznamenal jeden z aktivistů za obnovení polenské lokálky František Lanc.

IVANA HOLZBAUEROVÁ