Tradiční podzimní výlovy rybníků jsou na Jihlavsku opět v plném proudu. Ty si mezi lidmi získávají stále větší oblibu.

Své o tom vědí i v Sedlejově, kde se v sobotu lovil rybník na návsi a kam každý rok zavítá přes tisíc lidí, i přestože je takovýto výlov spojen s časným vstáváním a mnohdy i velkou zimou. Stejné to bylo i letos.

V rybníku na rybáře čekali především kapři, nechyběli ale ani amuři. „Akci v takovém rozsahu pořádáme déle než patnáct let. Tradice výlovů sahá dál do minulosti, ale určitě se to nedělalo v takovém rozsahu. Do jeho organizování se pokaždé zapojí vpodstatě celá vesnice, ve službě bylo v sobotu téměř 90 lidí. Každý rok přijedou stovky zvědavců, nevadí jim ani špatné počasí, mají se totiž kam schovat," přiblížil za organizátory sedlejovského výlovu Bohumír Smejkal.

Na rybí speciality je každý rok zpracováno zhruba 13 metráků živých ryb, připraven byl i přes metrák pstruhů na grilování.V nádrži na návsi na rybáře čekalo asi sedm set ryb, polovinu z nich lovili až při samotném sobotním výlovu. Na hrázi si je pak lidé ihned mohli zakoupit a v připraveném stánku i vykuchat. Ceny se pohybovaly okolo šedesáti korun za kilogram.

Stejně jako u jiných menších rybníků se i ten sedlejovský nejdříve z větší části vypustil, a poté do něj naskákali rybáři a úlovky z vody následně vytahovali podběrákem.

Podle rybáře Josefa Nikly musí být letos lidé připravení na průměrné úlovky, tento rok jim totiž zrovna nepřálo počasí. Byla příliš dlouhá sucha, velká tepla a pak přišly deště. „Začátkem prázdnin to vypadalo dobře, ale srpen a září byly poměrně deštivé, takže tam nám přírůstek tolik nenarostl," uvedl Nikla. Ryb prý ale bude stejné množství jako obvykle. A jejich kvalita je podle většiny rybářů na Vysočině perfektní.

Také do nedalekého Urbanova se každý rok sjíždí stovky lidí. „Za celý den se jich tady může vystřídat i tři sta. Začali jsme před jednadvaceti lety, to tu bylo jen pár místních lidí. Za posledních deset let nastal velký boom. Je to totiž jedna z mála akcí, která se u nás na vsi koná," uvedl jeden z pořadatelů Pavel Špaček.

Urbanovský výlov je pro lidi atraktivní hlavně v tom, že se rybníček nad vsí loví sítěmi. „V ostatních obcích vypustí větší část rybníka a pak ryby loví podběráky. U nás zůstává rybník z větší části napuštěný," doplnil Špaček.

V Urbanově letos vylovili asi dvě stě kaprů. I tady, stejně jako v Sedlejově, kilo vyjde na přibližně 60 korun.

Markéta Jelínková