Na předposlední prázdninový víkend meteorologové slibují letní počasí, které mnohé milovníky koupání vyláká k vodě. Některé rybníky na Jihlavsku stále nabízí čistou a teplou vodu, jiným by se lidé naopak měli obloukem vyhnout.

To je nyní případ i rybníka Nadymač u Janštejna, kde se kvalita vody v uplynulých dnech rapidně zhoršila. Podle zjištění hygieniků už rybník není vhodný ke koupání, protože se v něm objevily nebezpečné sinice.

Zákaz koupání tam vyhlášen sice nebyl, ale koupání v Nadymači se kvůli zdravotním komplikacím vůbec nedoporučuje, a to obzvláště dětem, těhotným ženám, alergikům a lidem s oslabeným imunitním systémem. „U citlivých jedinců se mohou objevit zažívací problémy, vyrážky nebo ekzémy. Takto špatné výsledky Nadymač za dobu našeho sledování ještě neměl. V dřívějších letech byl v naprostém pořádku," řekla Martina Fišarová z krajské hygienické stanice.

Zákaz koupání i nadále platí v rybníku Peklo v Polné, kde je značný výskyt sinic, vysoký obsah chlorofylu a lidem hrozí akutní zdravotní problémy. „Lidé se tam koupou na vlastní nebezpečí. O možných zdravotních rizicích jsou dostatečně informováni," doplnila Fišarová.

Naopak nejlepší možné hodnocení tentokrát získal Černý rybník u Smrčné a Velký Pařezitý rybník u Řásné, kde je čistá a nezávadná voda bez sinic. Teplota vody v nich stále ještě dosahuje okolo 22 stupňů Celsia. Poměrně slušnou kvalitu vody bez výskytu sinic si nadále drží i poslední sledovaná vodní plocha na Jihlavsku, Malý Pařezitý rybník u Řídelova. Ten byl hygieniky ohodnocen druhou nejlepší známkou.

Hygienici v pondělí provedli poslední kontrolu podle monitorovacího kalendáře. K rybníkům se ještě jednou vrátí 26. srpna kvůli mimořádným odběrům. „Vynecháme jen Peklo, kde končí koupací sezona," uzavřela Fišarová.

ZUZANA MUSILOVÁ