Poplatky za odpady se v příštím roce na Jihlavsku nemění. Lidé zaplatí to, na co jsou už dva roky zvyklí. Naposledy totiž platby výrazně narostly na konci roku 2012, kdy obce ve velkém schvalovaly navýšení, které jim umožnila novela zákona o místních poplatcích. Tehdy mohly za rok od každé osoby v domácnosti vybrat až 1 000 korun. Což bylo dvakrát tolik, než do té doby zákon povoloval.

Nyní, dva roky poté, už poplatky nerostou. Vedení obcí a měst naopak spíše dumá nad tím, jak by mohlo lidi motivovat k třídění a případnému snižování poplatku.

V šestitisícové Třešti zůstal poplatek na 492 korunách, tedy na stejné úrovni jako v loňském roce. A to i přesto, že město na každého občana doplácí z kasy zhruba 150 korun. Město chce totiž v příštím roce připravit motivační program, který by občany donutil k efektivnímu třídění odpadů.

„Rok 2015 by měl být o diskusi a seznamování se s možnostmi, které máme. Od 1. ledna 2016 bychom potom motivační program spustili," potvrdil chystaný záměr, který má zefektivnit třídění ve městě, starosta Vladislav Hynk.

„V současné době máme pořád hodně netříděného odpadu. V letošním roce si lidé mohli pořídit domácí kompostéry, v další fázi chceme pořídit popelnice na bioodpad," přiblížil jeden z plánů starosta Hynk.

Město chce v příštích letech výrazně snížit produkci komunálního odpadu i z toho důvodu, že do deseti let bude zakázáno skládkování komunálního odpadu a recyklovatelných odpadů. Novelu už na podzim letošního roku podepsal prezident Miloš Zeman a nově zavádí do měst a obcí povinnost sbírat kov a bioodpad.

„V případě, že se produkce komunálního odpadu v příštích letech ve městě nesníží, bude poplatek za ukládání odpadů dražší," poznamenal starosta Třeště.

Další projekt, který má zlepšit ve městě nakládání s odpady, je plánované rozšiřování sběrného dvora.

Motivační program pro lidi už běží od letošního roku v krajské Jihlavě. Lidé zapojení do Programu zodpovědného nakládání s odpady budou mít slevu na poplatku ve výši 65 korun, například čtyřčlenná rodina tak ušetří 260 korun. Sleva na poplatku bude poskytnuta v příštím roce.

K získání slevy v krajském městě vedou tři cesty. Jednou z nich je dvakrát za půl roku přinést na kterýkoliv z jihlavských sběrných dvorů například bioodpad, nebezpečné odpady, elektrozařízení nebo kovy. Dalším způsobem je žádost o snížení počtu popelnic nebo o nižší četnost vývozu popelnice a třetí možností je zapojení se do třídění biologicky rozložitelného odpadu.

Ve Stonařově, který má přes tisíc obyvatel, žádný motivační program nechystají. V obci mají sedm separačních míst, kam lidé mohou ukládat tříděný odpad. „Nyní k nim ještě přibudou kontejnery na bioodpad a na kovový odpad, dle zákona," potvrdil starosta Stonařova František Plavec. Poplatek zůstává i nadále stejný, každý občan za rok zaplatí 600 korun. Podobně jsou na tom také v Telči, kde se poplatek pohybuje na stejné úrovni jako ve Stonařově.