Zakopáváme válečnou sekeru s bílými tvářemi. Těmito slovy a uvítáním v indiánském stylu začal nedělní happening v Sasovském údolí. Spolek Zachraňte Sasovské údolí tak spolu s ostatními symbolicky oslavil roční úspěšný boj proti výstavbě mostu v cenné přírodní lokalitě. Na začátku ledna se totiž jihlavští zastupitelé na pracovním jednání dohodli, že výstavba mostu v původně zamýšleném místě nebude v dohledné době realizována a zůstane takzvaně v rezervě. Most je v plánu v rámci nového městského okruhu. Město nyní hledá jiné možnosti, kudy okruh včetně přemostění nakonec povede.

Nedělní setkání v údolí nabídlo lidem několik atrakcí, tou největší bylo ochočené mládě vydry říční, které jeho majitel dovezl až z Rakouska. Připraveny byly i přednášky, opékání buřtů, aktivity v indiánském teepee a prezentace několika druhů zvířat.

„Nejprve jsme chtěli udělat akci jen pro zastupitele, ale nakonec z toho vznikl velký happening. Ze sedmatřiceti zastupitelů přišli tři. Věnovali jsme se hlavně vydře, která tady žije a my ji máme i v logu spolku. Já sama s ní mám také osobní zkušenost. Před dvěma lety řádila v našem zahradním jezírku, vylovila odtud všechny rybky," vyjádřila se Marie Nováková ze spolku Zachraňte Sasovské údolí. V lokalitě se vyskytuje také ledňáček obecný, který je zároveň dalším ze symbolů sasovského spolku. Ze vzácných rostlin stojí za zmínku vemeník dvojlistý, který se řadí mezi orchideje. V místě se nachází také unikátní chráněná lipová alej.

Jedním ze zastupitelů, který se v neděli do Sasova vypravil, byl Pavel František Daněk (KSČM). „Ten most by tady být neměl. Zásah do přírody by byl opravdu značný. Také pro život místních obyvatel by tento most znamenal velkou zátěž. Údolíčko je opravdu nádherné, byla by škoda jej zničit. My se nyní budeme zabývat tím, jak celou záležitost vyřešit," řekl Pavel František Daněk, který je na jihlavské radnici nováčkem.

Podpořit aktivity spolku přišel také Zdeněk Pecha z Jihlavy, který místo dobře zná. „Přišel jsem podpořit dobrou věc, akce má smysl a jsem rád, že to zastupitelstvo přehodnotilo a most tady asi stát nebude. To je rozhodující. My jsme tady byli s vnoučátky a moc se nám tu líbilo, byl tu krásný program a aktivity, jako je opékání buřtů. My sem velmi často chodíme za kamarádem, který má tady nahoře nad námi chalupu," zamyslel se Pecha.

ZUZANA MUSILOVÁ