VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vánoční cukroví bude letos dražší. Lidé si ho přesto dopřejí

Vysočina – Letošní zvýšené ceny másla, vajec a dalších ingrediencí potřebných na pečení se promítnou i do cen vánočního cukroví. Cukrářské výrobny na Vysočině potvrzují jeho zdražení.

11.11.2017
SDÍLEJ:

Vánoční cukroví. Ilustrační foto.Foto: Deník/Dana Pokorná

„Letos máme cukroví za 430 korun za kilogram. Vloni to bylo 390 korun za kilo. Pečeme z másla a z vajec, naši zákazníci to vědí a respektují i vyšší cenu. Zájem o vánoční cukroví je stále,“ uvedl Jiří Poukar, majitel Cukrárny Penzionu Dena z Jihlavy.

„Tři roky jsme drželi stejné ceny, letos jsme museli o dvacet až třicet procent zdražit. Ale lidé si většinou nedovedou Vánoce bez cukroví představit, takže objednávají stále. Nevezmou si ale pět kilogramů, ale třeba jenom tři,“ potvrdila slova svého jihlavského kolegy Lenka Kočí, která má svou cukrářskou výrobnu v Počítkách na Žďársku.

V cenách se ovšem neprojeví pouze zdražené máslo a vajíčka. „Zvedla se také cena ořechů, je to docela mazec. To nás asi letos trápí nejvíce. Cenu cukroví jsme ale zvedli jen o deset procent, nesmíme to přehánět. Lidé mají zájem pořád, máme už stálou klientelu. Každý rok někdo odpadne, ale jiní se zase přihlásí. Na Vánoce pečeme pokaždé stovky kilogramů cukroví,“ poznamenal Pavel Sláma, spolumajitel Cukrářství Sázava.

Cukrářské výrobny už s pečením drobných dobrot, které jsou určeny pro sváteční stůl, většinou začaly. Tak, aby stihly vykrýt veškeré objednávky. „U nás je to letos trochu jiné. Máme málo cukrářek, takže budeme péct jenom něco málo a pouze na pult. S objednávkami nepočítáme. Zájem by sice byl, ale nestihneme to. Upečeme tedy jen něco pro ty, kteří si vánoční cukroví pořizují na poslední chvíli,“ řekl Josef Částka z Pekařství Řečice, které má své prodejny na Žďársku i na Havlíčkobrodsku.

Přestože musí lidé letos sáhnout o něco hlouběji do peněženky, cukroví, coby tradiční součást Vánoc, si ujít rozhodně nenechají. „Vánoce jsou jednou za rok, vůbec mi nevadí, že je máslo dražší, péct budu. Pravidelně dělávám tak šest druhů, každý z rodiny si řekne, co by tak chtěl, a já si podle toho sestavím seznam. V rodině jsme hlavně masožravci, ale cukroví na Vánoce musí být, musí to doma zavonět,“ usmála se Blanka Veškrnová z Vladislavi na Třebíčsku.

„Já peču každý rok třiadvacet druhů. Je to naše rodinná tradice, dělala to tak moje maminka i babička. Ani letošní rok nebude výjimka. Z másla nepeču, z toho dělám pouze krémy. V těstě ho nahrazuji levnějšími tuky na pečení. A krémového cukroví na vánočním stole moc nemíváme, potrpíme si na klasiku – vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky, kokosové pusinky, linecké kolečka a hvězdičky slepované marmeládou a podobně. Takže mě cena másla nemůže rozházet. A vajíčka mám od tchyně, ta má doma slepice,“ řekla Jana Kučerová z Velkého Meziříčí.

Někteří si vystačí s potravinami z vlastních zdrojů, další si levnější ingredience potřebné pro pečení svátečních dobrot obstarají jiným způsobem. „Jsem už v důchodu, tak mám čas sledovat letáky. Když zveřejní některý ze supermarketů slevu na něco zajímavého, jedeme s manželem tam a nakoupíme pro celou rodinu. Minule bylo zlevněné máslo, tak jsme ho jeli nakoupit už na Vánoce. Bohužel mělo trvanlivost pouze do konce listopadu. Teď jsme zase nakupovali levnější Heru a vajíčka. To už se hodí, zanedlouho začnu péct perníčky, ty se stejně musí do Vánoc rozležet,“ vyjádřila se Marie Novotná z Nového Města na Moravě.

Někdejší hektické pečení tak, jako v dobách, kdy se stoly pod vánočním cukrovím přímo prohýbaly, je už ale dávno pryč. Přestože se občas podaří nakoupit máslo levněji nebo dostat vajíčka za rozumnou cenu od známých či příbuzných, staré známé recepty od Magdaleny Dobromily Rettigové začínající slovy „dej na mísu tři žejdlíky mouky, pokrájej do ní čtyry loty másla a vraž do toho osm vajec“ dnes už použije pouze málokdo. Lidé si hledají recepty mnohem méně náročné a často i takové, které takzvaně „jdou s dobou“. „Snažím se vařit a péct zdravě, naše rodina si potrpí na zdravý životní styl. Cukroví na Vánoce mít sice budeme, ale dělám ho z datlí a fíků, sezamových semínek, dýně, jablek a podobně. A sladím ho medem, takže ušetřím i za cukr,“ vysvětlila Iveta Stará z Pelhřimova.

Přestože k nejkrásnějším svátkům roku sladké dobroty nedílně patří, najdou se i lidé, kteří si je raději odpustí. „My cukroví nekupujeme ani nepečeme. Máme s manželem oba cukrovku, takže se sladkému raději vyhýbáme. Nakoupíme si raději více ovoce. Na Vánoce bez vanilkových rohlíčků jsme si zvykli už dávno, takže si je klidně necháme ujít i letos. A věřte nebo ne, Štědrý den bez cukroví není o nic méně štědrý,“ rozesmála se Lenka Šírová z Bystřice nad Pernštejnem.

Autor: Helena Zelená Křížová

11.11.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Obchod - Obchod Vedoucí prodejny, provozu 23 000 Kč

Vedoucí pracovních týmů v prodejnách Vedoucí prodejny maso, uzeniny, lahůdky - JIHLAVA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 23000 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Jedná se o řeznictví Procházka (PMU CZ, a. s.), v prostorách Penny Marketu ve městě JIHLAVA. , , Pracovní náplň: , • objednávání a příjem zboží pro prodejnu , • nábor prodavaček, jejich hodnocení a motivování , • celkové řízení chodu prodejny , • zodpovědnost za prezentaci zboží, čistotu prodejny a dodržování standardů , , Požadujeme: , • ideálně vyučení v oboru řezník nebo SŠ potravinářské technologie , • praxe v bourání a zpracování masa výhodou , • zkušenost s řízením menšího kolektivu , • znalost práce s PC , , Nabízíme: , • pracovní poměr na dobu neurčitou s pravidelně vyplácenou mzdou , • bonusy za plnění tržeb, zaměstnanecké nákupy, stravenky , • kreativní práci s lidmi , , V případě zájmu svůj životopis zašlete na alehka@prochazka.cz.. Pracoviště: Pmu cz, a.s., pracoviště jihlava, na dolech, Na Dolech, č.p. 5331, 586 01 Jihlava 1. Informace: Adéla Lehká, +420 416 856 107.

Cestovní ruch a hotelnictví - Cestovní ruch a hotelnictví Recepční v hotelu 19 000 Kč

Recepční v hotelích a dalších ubytovacích zařízeních Recepční. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce: ubytování hostů, vystavování účtů, rezervace ubytování., Znalost jazyků němčina, výhodou angličtina.. Pracoviště: Gm, spol. s r.o. - hotel gustav mahler, Křížová, č.p. 112, 586 01 Jihlava 1. Informace: Zdeněk Simonides, +420 567 564 409.

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Lektoři a učitelé jazyků na 240 Kč

Lektoři a učitelé jazyků na ostatních školách Učitel/ka NJ. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 240 kč, mzda max. 310 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Vynikající znalost NJ, praxe výhodou, vysokoškolské vzdělání a pobyt v zahraničí výhodou., Upřednostňujeme zaslání životopisu.. Pracoviště: Jš honzík s.r.o., Ke Skalce, č.p. 1814, 586 01 Jihlava 1. Informace: Jan Polák, +420 774 114 101.

Výroba - Výroba Ruční balič 12 500 Kč

Ruční baliči Ruční baliči. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12500 kč, mzda max. 13500 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: Práce na 3 měsíce. Zdravotní způsobilost., První kontakt telefonicky PO-ČT od 9:30 do 14:00.. Pracoviště: Alfa. 88, s.r.o. - pracoviště, 588 61 Kostelec u Jihlavy. Informace: Vadym Stojka, +420 773 199 357.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Na budově Horáckého divadla vlaje černý prapor

Bramborářský seminář v kulturním domě v Olešné.
7

Cena brambor se možná bude lehce zvyšovat

Mezi nalezenými věcmi je i pes

Telč – Klíče, mobilní telefony, ale také finanční hotovost. Nejen tyto věci ztrácí lidé v Telči.

Extrémní obscénnosti v Trutnově a postsovětský násilník v Brně: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 19. července 2018.

Žirafí samec neuhynul kvůli otravě, ale dlouhodobému stresu

Jihlava – Za smrtní osmiletého žirafího samce Manu z jihlavské zoologické zahrady stojí střevní komplikace a dlouhodobý stres. Byl totiž nejslabším členem z trojice žirafích samců. Paul a Zuberi tak zůstanou ve výběhu sami.

Lidé z Vysočiny si přivezli z dovolené červy pod kůží

Vysočina – Období dovolených s sebou přináší také větší počet úrazů a onemocnění. Lidé z Vysočiny si nejčastěji přiváží průjmová onemocnění, najdou se ale i závažnější případy.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT