Čtyři z deseti. Takové skóre vyšlo reportérům Deníku při testu, zda se dodržuje zákaz prodeje cigaret osobám mladším 18 let. Reportéři obešli na Vysočině deset prodejen, kde si figurant nebo figurantka, kteří ještě nebyli plnoletí, pod dohledem dospělého řekli o krabičku cigaret. Ve čtyřech případech by si cigarety z obchodu odnesli bez problémů, v šesti už prodávající stačili zareagovat a cigarety by neprodali. „Usvědčit toho, kdo cigarety osobě mladší 18 let prodá, je obtížné. Takového člověka musíte chytit takzvaně za ruku, tedy přímo ve chvíli, kdy cigarety prodává," podotkla vysočinská policejní mluvčí Dana Čírtková. Dříve dohlížela na zákaz prodeje cigaret nezletilým Česká obchodní inspekce, po změně zákona k tomu ale již nemá právo.

V Jihlavě reportérka Deníku vyšla do ulic se sedmnáctiletou studentkou. Ve středeční odpoledne kolem čtvrté hodiny zamířily do dvou prodejen v centru města.

V jedné trafice v ulici Matky Boží stála za pultem mladá prodavačka. Figurantka požádala o lehké cigarety konkrétní značky, prodavačka bez mrknutí oka začala cigarety dívce prodávat, aniž by se zeptala na věk.

Poté, co byla reportérkou dotázána, proč si neověřila věk kupující, prodavačka zrudla. „Ono to dneska jako moc nepoznáte, komu bylo osmnáct a komu ne. Ale jinak se ptám. Dám si příště větší pozor," řekla prodavačka.

Figurantka pochodila také v jedné z večerek, která je v Palackého ulici. Požádala prodavačku o krabičku lehkých cigaret jisté značky. Prodavačka opět bez mrknutí oka mladé studentce cigarety podala a chtěla od ní peníze. Ještě se navíc zeptala, které ze dvou druhů cigaret figurantka chce. Když byla prodavačka reportérkou upozorněna na to, že dívce nebylo ještě 18 let, tak si cigarety vzala zpět s tím, že jí je neprodá.

Na dotaz, proč se nezeptala na věk sama, se usmála a ne úplně čistou češtinou několikrát zopakovala: „Když ještě není osmnáct, tak neprodám." Příště si ale prý dá větší pozor.

Reportérka Deníku ve Žďáře nad Sázavou vyšla dvě prodejny otestovat také se sedmnáctiletou studentkou. Ta by s nákupem cigaret v obou případech uspěla.

Ve čtvrtek před půl osmou ráno navštívila pod dohledem reportérky nonstop prodejnu v centru Žďáru. Figurantka požádala o určitou značku cigaret. Prodavač objednávku bez zaváhání přijal a chtěl ještě typ cigaret upřesnit, pak už si řekl o zaplacení. Na věk se nedotázal. Po vysvětlení, že šlo o test, zda si bude ověřovat věk nakupující, protože figurantce není ještě 18 let, byl rozladěný. Odpověděl, že nemá právo kohokoli žádat, aby mu předložil legitimaci. Že je figurantka nezletilá, by ho prý nenapadlo, protože rozhodně vypadá starší. Navíc byl údajně unavený, neboť právě končil noční směnu.

V jedné z prodejen ve žďárské Veselské ulici by figurantka rovněž ve čtvrtek ráno bez problémů uspěla. Opět si řekla u určitou značku cigaret. Prodavačka bez jakýchkoli okolků či podezření cigarety prodala. Upozornění, že jde o test, a hlavně dotaz na to, proč si neověřila věk dívky, ji překvapilo. Prý ji tipovala na starší. Prodavačka také dodala, že běžně je zvyklá si věk ověřovat, protože mládež to tam na ni zkouší často. V poslední době podle ní mají mladí například zvýšený zájem o tabák, aby si cigarety mohli ubalit. Věk naší figurantky ji ale zaskočil. „Teenager najde bez problémů provozovny, kde mu cigarety bez okolků prodají. Je jich více než těch, kde by se ptali na věk nebo si ho chtěli ověřit podle průkazu," řekla Deníku sama žďárská figurantka, která cigarety nekouří, ale tyto informace má od spolužáků.

V Pelhřimově věk šestnáctiletého figuranta odhalily ve čtvrtek dopoledne obě prodavačky. V Tabáku Petra Mádlová mladík s žádostí o prodej cigaret, pod dohledem reportéra Deníku, neuspěl. Prodavačka Jana Lhotská hocha hned požádala o občanský průkaz. Když ho ukázal, řekla: „Milej zlatej, ty máš ještě čas." A cigarety mu neprodala. „Chci po nich občanky a když je nemají nebo jim není osmnáct, tak jim cigarety prostě nedám," sdělila poté, co vyšlo najevo, že šlo o test Deníku.

Ani v pelhřimovském Tabáku Traficon figurant nepochodil. Prodavačka Gabriela Georgieva ho požádala o občanský průkaz. Chvilku sice trvalo přesné spočítání věku, ale když došla k tomu, že mu není osmnáct, tak cigarety neprodala. „Taky se nám stalo, že kolegyně požádala mladíka o občanku, a on jí říká: Já už mám i řidičák, mně je dvacet," podělila se prodavačka o zkušenost.

Se sedmnáctiletým figurantem zkusil reportér Deníku otestovat také dvě prodejny v Třebíči. V trafice na Komenského náměstí se žádostí o krabičku cigaret nepochodil. Poté, co na něj z okénka prodavačka Marie Chlubnová vyhlédla, dožadovala se předložení občanského průkazu. „Už jsem od pár lidí slyšela, že už jsem mezi mladými známá tím, že jim cigarety neprodávám. Málokdo už si sem troufne," řekla.

Podle ní se ale kouření mladistvých nedá pouhým zákazem prodeje zabránit. „Stává se, že když nějakému mladému odmítnu prodat cigarety, tak poodejde pár metrů, chytne si nějakého dospělého, ten mu je koupí a dá. S tím ale já přece nemůžu nic dělat," postěžovala si. Už několikrát se také setkala s velmi prudkou reakcí mladistvých, kteří u ní s žádostí o krabičku cigaret neuspěli. „Tvrdili mi, že po nich občanku může chtít jen policie, já ne, takže jim mám cigarety prodat bez toho, abych kontrolovala jejich věk. Sama bych se tím ale mohla dostat do problémů," poznamenala.

V tabáku na horní straně Karlova náměstí figurant Deníku se svou prosbou rovněž neobstál. „Můžeš mi ukázat občanku?" Zaznělo hned z úst prodavačky Renaty Mijovičové. Doklad totožnosti a věku poté vrátila mladíkovi zpět se slovy: „Až ti bude osmnáct, můžeš přijít."

Že by k ní chodili mladiství pro cigarety stále častěji, nepozoruje, trendem poslední doby je ale prý zvyšující se drzost mladých. „Občas mě až zarazí, jak mladí kluci to zkouší, a přitom si počínají naprosto suverénně. Jako by si cigarety kupovali denně. Někteří to berou jako úplně běžnou věc," vylíčila Mijovičová.

Připustila ale, že rozpoznat věk zákazníka bývá někdy obtížné. „Občas se stane, že je mu už devatenáct nebo i jedenadvacet, poznám to ale až z občanky. To k tomu ale asi patří a nikdo se za to na mě zatím nikdy nezlobil," dodala.

Test Deník uskutečnil také na Havlíčkobrodsku, a to ve středu odpoledne u stánku ve světelské Havířské ulici a pak ještě v prodejně potravin ve Vančurově ulici v Ledči nad Sázavou.

V prvním případě čtrnáctiletá figurantka skoro uspěla. Prodavačka na její žádost sáhla pro krabičku cigaret, podávala jí ji, pak se ale zarazila a zeptala se jí, kolik jí je let. Občanský průkaz nechtěla. „Pro cigarety jsem sáhla ze zvyku do regálu, navíc jsem si tu holčinu skrze to malé okénko ani pořádně neprohlédla, ale pak mi došlo, že bude ještě příliš mladá," usmála se prodavačka.

Také ve druhém případě odešla figurantka s prázdnou. Prodavač se jí nejprve zeptal, kolik jí je let, a když mu „zalhala", že jí brzy bude osmnáct, chtěl vidět nějaký doklad. „Dětem prostě cigarety neprodávám. A tady jsem na první pohled poznal, že vaše dívka určitě plnoletá není. Místní děti to u nás občas zkoušejí, ale já si nechci zadělávat na nějaké problémy," podotkl prodavač.