Už pět let je dominantní budova na třešťském náměstí prázdná. Radnice od té doby řeší, co s ní. Nový záměr, který radnice nyní prezentuje, zní logicky. Byla zde dlouhá léta škola, zůstane tu tedy i nadále, jenom poněkud jiného charakteru.

Projektový návrh počítá s tím, že se do budovy v budoucnu přesune místní základní umělecká škola (ZUŠ). Učně řemeslných oborů by tak vystřídali žáci hudebních a dalších uměleckých oborů. Vše však závisí na tom, zda se městu podaří v novém programovacím období sehnat na tyto účely dotace z evropských fondů. Bez nich totiž není schopná z městského rozpočtu budovu opravit.

„Pořád hledáme nejvhodnější řešení. V tuto chvíli se přikláníme k variantě, že by se do budovy na náměstí přesunula základní umělecká škola," uvedl starosta Třeště Vladislav Hynk. Prostory, které místní umělecká škola využívá v současnosti, jsou totiž nevyhovující. Zájem dětí je veliký, současné prostory nedostačující. „Prostor na počet žáků ZUŠ je hraniční, potřebují více prostoru. Ty prostory bychom mohli najít právě v části školy na náměstí," myslí si starosta Hynk.

V současné době má základní umělecká škola k dispozici několik menších učeben a jeden velký koncertní sál. Ten však využívají i jiné obory. „Máme jeden velký koncertní sál, ve kterém se ovšem nacvičují také taneční vystoupení. Dát tedy dohromady rozvrh hudebních a tanečních hodin je mnohdy organizačně velice náročné," poznamenala už dříve ředitelka ZUŠ v Třešti Lenka Brázdová.

Podle starosty by umělecká škola zabrala zhruba polovinu budovy na náměstí. „Mohly by zde vzniknout prostory k výstavnictví, muzejnictví a podobně. Dále by se sem přestěhovalo informační centrum a dovedu si představit, že v přízemí bude nějaká kavárna s cukrárnou," představil další vizi Hynk.

Před rokem se připravovala varianta trochu odlišná, a to sice, že by se do budovy na náměstí přestěhoval úřad a prostory po úřadu by připadly právě umělecké škole. Ta totiž sídlí v patře nad radnicí. Nyní se spíše zastupitelé přiklánějí k variantě stěhování umělecké školy. Prostory po umělecké škole v budově radnice by tak například mohly posloužit úřadu práce, který sídlí nyní v budově v radničním dvoře bez výtahu.

„V bývalé tělocvičně školy je navržen multifunkční sál pro uměleckou školu, který by se mohl využívat i jako místo pro zasedání zastupitelstva," připomněl Hynk a dodal, že vše záleží na případném získání dotace. „Podle informací, které máme, by mělo být možné na účely školy získat dotaci. Na původní plán s radnicí by toto možné nebylo," uzavřel téma Hynk.

Město nyní udržování opuštěné budovy nic nestojí. Ze školy zmizelo vytápění, bylo by prý neekonomické objekt vytápět.