Přestože tečku za letošní sportovní kynologickou sezonou obstará až závěrečná krajská liga o nadcházejícím víkendu, vrchol pro zdejší chovatele, kynology, nejlepší psy i organizátory znamenala akce o víkendu právě minulém. „Po mistrovství republiky, které bylo letos v Poličce, je podzimní oblastní výstava německých ovčáků u nás v Jihlavě druhá nejvýznamnější akce v zemi. A to jak z hlediska kvality, tak z hlediska počtu startujících," zdůraznila Zuzana Prokšová, členka výboru pořádajícího Kynologického klubu Jihlava.

Letos v Jihlavě usilovalo o co nejlepší výsledek pětasedmdesát psů v osmi soutěžních třídách. Řada chovatelů přivezla i psy starší osmi let, aby si to ve veteránské kategorii německých ovčáků mezi sebou rozdali i ti, kteří sami dříve tvořili domácí výkonnostní špičku. „Špičkoví psi se tady v sobotu určitě představili," připomenul Jaromír Anderle, ředitel výstavy a předseda jihlavského kynologického klubu.

Jihlavští kynologové potvrdili v sobotu pověst schopných organizátorů, ale pozitiva převažují i při ohlédnutí za celou končící sezonou. „Letošní sezona byla pro klub velice úspěšná, a to jak v kategorii agility, tak v kategorii německých ovčáků, což je kategorie, v níž jsme jako vždycky, tak i letos hráli po celý rok prim," konstatoval Anderle.

Výčet všech úspěchů by byl delší, ale asi nejvíc na sebe upozornili Tomáš Molák, který Jihlavu reprezentoval na mistrovství světa belgických ovčáků, a František Matějek, mistr Moravy a rovněž úspěšný reprezentant na mezinárodních přehlídkách.

Důvodem ke spokojenosti jihlavských kynologů je i fakt, že ve zdejších chovech je v současnosti celá řada mladých nadějných psů, kteří jsou příslibem pro další roky. „Musím ovšem připomenout, že výborné chovy špičkových psů nemá na Vysočině pouze Jihlava, že je neméně úspěšná i Chotěboř," řekl Anderle.

Na druhé straně i na zdejší kynology dopadá ekonomická krize a za marný označují boj s administrativními překážkami. „Letos už jsme na magistrát žádost o dotaci ani nepodávali. Pro město jsme zřejmě nezajímaví, známosti nemáme. Musíme se tak spoléhat na vlastní zdroje peněz a na sponzory," připomenul Anderle.

Problémem je i rozšiřování členské základny. „Kynologie se stává koníčkem movitějších. Kdo chce něčeho dosáhnout, musí počítat s vyššími náklady," dodala Prokšová.

Výsledky ze sobotní oblastní výstavy německých ovčáků v Jihlavě najdete na www.bofilari.cz.