Volby do krajského zastupitelstva Kraje Vysočina a senátní volby na Jihlavsku se nezadržitelně blíží. Pro obce to znamená starost o to, kdo bude zasedat ve volebních komisích. Letos je to na Jihlavsku o to komplikovanější, že obce potřebují zájemce, kteří mají volno dva víkendy po sobě. Kvůli senátním volbám a jejich případnému druhému kolu.

Pokud totiž nebude senátor zvolen v prvním kole, vrátí se lidé k hlasovacím urnám ještě jednou. Případné druhé kolo senátních voleb je potom naplánováno na 14. a 15. října.

Všechny volební hlasy spočítá jako vždy volební komise. Ten, kdo se chtěl stát členem komise, mohl dvěma cestami.

Jednou z možností, jak se do volební komise dostat, je být nominován některou politickou stranou, která kandiduje do krajského zastupitelství. Tato možnost ale nebyla příliš využívána. Členy tedy spíše oslovují samy obce. „Politické strany nikoho nenominovaly. Naše komise se skládá jenom z lidí, kteří už v ní byli v minulosti. Vědí, co mají dělat, a počítají s tím. Pokud nemohou, často nám za sebe najdou náhradu," uvedl místostarosta Zhoře Jan Koumar.

Další obce jsou na tom s vybíráním členů podobně. „Hledáme toho, kdo má zájem, ale ve většině případů jsou to lidé, kteří už tuhle práci dělali," poznamenal místostarosta Cejle Antonín Seknička.

Lidé v komisích na Jihlavsku si oproti jiným volbám finančně polepší. Tentokrát totiž dostanou členové o 400 korun víc, než kdyby se v regionu konaly pouze krajské volby.

Předseda komise v obci na Jihlavsku tak dostane rovné dva tisíce korun. Zapisovatel si vydělá 1 900 korun a ostatní členové komise obdrží 1 700 korun. V případě druhého kola senátních voleb se výdělek pro každého navyšuje o dalších dvě stě korun. Výše finanční odměny, na kterou si členové komise přijdou, byla schválená před osmi lety. Od té doby zůstává stejná.

Člen okrskové volební komise, který není v pracovním poměru ani v poměru obdobném pracovnímu poměru, ale je výdělečně činný, má kromě odměny ještě nárok na náhradu ušlého výdělku. A to za dobu výkonu funkce člena okrskové volební komise ve výši 43 korun za hodinu, nejvýše však 340 korun za den.

Počet členů v komisích je určen podle velikosti volebních okrsků, nejméně může být šest členů, nejvíce devět. „U nás máme stanoveno šest členů volební komise," uvedl místostarosta Bítovčic Petr Buš. Ve Zhoři i Cejli je stanoven stejný počet členů komise.

Ve volebních komisích zasedají lidé různých věkových skupin, nejčastěji jsou to ale zájemci středního věku. Není to však pravidlem. Členy bývají rovněž mladší lidé. „Většinou to vypadá tak, že se přihlásí ten, kdo má čas. My máme, jak mladší, tak starší," řekl starosta Jezdovic Luboš Hartl.

Ve volební dny budou lidé moci přicházet k urnám v pátek od 14 do 22 hodin, v sobotu potom od 8 ráno do 14 hodin odpoledne.

HELGA MARTÍNKOVÁ