Při čerpání tříletého grantu poskytnutého městem v hodnotě 1,2 milionu korun byly zjištěny nesrovnalosti ve fakturách za dopravu. Souboru navíc hrozí, že bude muset peníze městu vrátit. Účetní doklady za rok 2010 předložené vedením Vysočanu a dopravní společností se podle dostupných informací neshodují hned v několika případech. Pravděpodobně tedy docházelo k jejich přepisování.

„U dvou zájezdů neseděly skutečné termíny s předloženými fakturami. Ve skutečnosti byly obě cesty realizované v jinou dobu a v jednom případě i na jiné místo," přiblížila hlavní nesrovnalosti mluvčí jihlavské policie Jana Kroutilová. Dotace byla určena na pořádání kulturní akce, a na dopravu se navíc vůbec nevztahovala.

Škodu, která městu jako poskytovateli vznikla, policie vypočítala na pětasedmdesát tisíc korun. Případ policie postoupila státnímu zastupitelství, které se bude případem dále zabývat.

V současné době už bývalý vedoucí souboru Vysočan Jan Havel Deníku policejní vyšetřování potvrdil. Vyjadřovat se k němu ale nechtěl. „V průběhu vyšetřování se k případu nechci vůbec vyjadřovat," sdělil Havel.

Vysočan v krizi

Folklornímu souboru Vysočan kauza kolem přepisování faktur neprospívá. Členové se ze souboru odhlašují a finanční problémy pro letošek dokonce odpískaly také oblíbené Jihlavské folklorní léto.

Také webové stránky souboru jsou v zanedbaném stavu. Jediný uvedený kontakt je na uměleckého vedoucího Mílu Brtníka. „Já jsem bývalý člen a se souborem už nemám nic společného. Ale radost z této aféry opravdu nemám," podotkl Míla Brtník.

Soubor před časem požádal jihlavské zastupitelstvo o odpuštění povinnosti vrátit poskytnutou dotaci. O prominutí se rozhodne na jihlavské radnici už příští úterý.

„Nelze předjímat, jak nakonec zastupitelstvo rozhodne," sdělil primátor Jaroslav Vymazal. Ten je přesvědčený, že jde o selhání jednotlivců. Proto by byl rád, aby soubor jako takový situaci ustál.