Nový byt, nákup drahých kovů, ale i půjčky nebo hypotéky v řádech několika milionů korun. Takové informace se lidé dozví, pokud nahlédnou do čestných prohlášení o vedlejších příjmech jihlavských radních za rok 2012. Do konce června totiž měli politici a vysoce postavení úředníci jihlavské radnice povinnost tyto informace za předchozí rok zveřejnit. Ukládá jim to už od roku 2007 zákon o střetu zájmu. „Na jihlavském magistrátu se povinnost týká asi 65 lidí. Jde o primátora, náměstky, členy rady, tajemníka a úředníky ve vedení odborů a oddělení," uvedl tajemník jihlavské radnice Lubomír Dohnal.

Kromě vedlejších příjmů musí politici uvést také movitý a nemovitý majetek, který v době výkonu funkce nabyli, a dále se povinnost týká také například zveřejnění darů, ale i pohledávek.

Z přiznání politiků ve vedení města vyplývá, že kromě politických funkcí zvládají někteří podnikat nebo sedět v různých dozorčích radách a představenstvech. Díky tomu si mohou přivydělat tisíce korun navíc. Zároveň však má spousta z nich také dluhy.

Primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal (ODS) si například v uplynulém roce pořídil nový byt za bezmála dva miliony korun a u svých známých si půjčil tři sta tisíc korun.

Všichni čtyři náměstci primátora sedí hned v několika dozorčích radách a představenstvech městských firem. Z těch jim ovšem neplyne žádný příjem. To vysvětluje, proč kolonky s odměnami u těchto funkcí byly ve všech čtyřech případech prázdné. „Není to tím, že bych chtěl něco tajit. Ale za tyto funkce ve firmách zřizovaných městem nemám ani korunu," vysvětlil náměstek primátora Rudolf Chloupek (ČSSD). Ten figuruje jako předseda ve dvou dozorčích radách a jednou je členem představenstva.

Co se stane, když někdo zapomene do konce června prohlášení tajemníkovi jihlavské radnice dodat? „V jednom případě jsem musel v minulosti toho dotyčného upozornit a stanovit mu lhůtu k nápravě," ozřejmil postup Dohnal.

Do těchto přiznání může na radnici volně nahlížet veřejnost. „Musí to být občan České republiky a v zásadě má dvě možnosti. Buď může nahlížet u mě v kanceláři po vyplnění dotazníku a nebo si požádá, a my mu vygenerujeme heslo a pošleme ho poštou do vlastních rukou. V tom případě může nahlížet z domova," prozradil možnosti tajemník.

V současné době této možnosti využívá jen několik málo lidí. Nejčastěji se o tyto informace zajímají novináři.