Rtuť má někde šplhat až k šestatřiceti stupňům Celsia. „Přibývá nám výjezdů. Postižení jsou hlavně senioři, astmatici, kardiaci. Je také mnohem víc úrazů, protože mnohem víc lidí láká slunce do přírody ke sportovním aktivitám,“ řekl Petr Janáček, mluvčí vysočinské záchranky. Podle Janáčka je třeba v horkých dnech zvýšená opatrnost a nepřepínat síly. „Hodně pít, nechodit ven v pravé poledne, nosit pokrývku hlavy. Kolaps z vedra může postihnout nejen seniory, ale i lidi mnohem mladší, třeba i děti,“ varoval záchranář. Zdůraznil i nutnost používat kvalitní opalovací krémy a sluneční brýle. Že v teplých dnech počty výjezdů rostou, potvrzuje i statistika. „Jen za červenec jsme měli čtyři a půl tisíce výjezdů, to nepamatuji,“ konstatoval Janáček.

Před horkem varují i meteorologové. „Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) již platí, od čtvrtka je zpřísněna,“ upozornil meteorolog Mojmír Martan z Českého hydrometeorologického ústavu Brno s tím že před studenou frontou, která začne v pátek večer postupovat od západu přes naše území, k nám vyvrcholí příliv velmi teplého vzduchu od jihozápadu. „ Odpolední teploty mohou v následujících dvou dnech dosáhnout až 36 stupňů. Kulminovat by měly v pátek odpoledne,“ doplnil meteorolog.

Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina. Ilustrační foto
Smutný rekord: záchranáři z Vysočiny měli v červenci přes 4500 výjezdů

Pro středu tak platí výstraha před vysokými teplotami pro téměř celé Čechy s výjimkou Vysočiny a části Jihočeského kraje. Teploty na většině tohoto území překročí 31 stupňů a místy se mohou vyšplhat až ke 34 stupňům. Od čtvrtečního dopoledne do pátečního večera už výstraha platí pro celé Česko.