„Před desítkami let vysadili naši předchůdci u školy na velké ploše zeleň. Dost stromů přerostlo, a my už nad parkem nemáme kontrolu. Revitalizace je jediné řešení, jak park zachránit. Ještě loni na podzim jsme počítali, že se náklady vyšplhají na sedm milionů korun, ale víceméně jsme věřili, že tolik to nebude,“ přiblížil Václav Trnka, ředitel jediné základní školy v šestitisícové Třešti.

Konečná cena bude třicetkrát nižší „Podle výpočtů projektantů jsme počítali s cenou kolem sedmi milionů korun. Výběrové řízení nám teď potvrdilo, že se vejdeme do 2,5 milionu korun,“ upřesnil včera místostarosta Vladislav Hynk.

„Náklady budou asi 2,5 milionu. Z toho město zaplatí 250 tisíc korun. Zbývající dva miliony a 250 tisíc zaplatí státní fond životního prostředí,“ doplnil místostarosta. Pokácené stromy nahradí většinou listnáče. Javory, jeřáby, lípy, duby, habry, magnólie a další.

Z keřů brsleny, sklaníky, růže a jiné nízké dřeviny. Keřů má být vysazeno na 2 500. Z toho jenom brslenu bude 750 kusů. Dřevorubci stromy pokácí příští týden o jarních prázdninách. Zabrání tak možným úrazům školáků. „Zbylé stromy odborníci ošetří, prořežou, případně zpevní lany. Pokud nám bude přát počasí, mohlo by všechno být hotovo včetně výsadby nových dřevin do konce června,“ uzavřel Vladislav Hynk.