Celkem jich je však na Vysočině mnohem více. Konkrétně se jedná o číslo 63. V této cifře jsou zahrnuty také sbírky, které fungují už od roku 2013 nebo byly oznámené v následujících letech. V letošním roce zatím Kraj Vysočina schválil 17 veřejných sbírek, z toho 8 jich už bylo ukončeno.

Mezi letos vyhlášené sbírky patří například sbírka na nákup vybavení dětského pavilonu v Nemocnici Nové Město na Moravě na Žďársku. „Vedení nemocnice poprvé ve své historii vyhlašuje na zařízení dětského oddělení veřejnou sbírku. Jedna z možností, jak do veřejné sbírky na vybavení dětského oddělení přispět, jsou zapečetěné kasičky, které jsou na různých místech v našem regionu. Další možností, jak přispět do sbírky, je poslat peníze na sbírkový účet zřízený pro tento účel,“ informovala mluvčí nemocnice Tamara Pecková.

Díky sbírce se zatím na vybavení dětského pavilonu, který bude dokončený začátkem příštího roku, podařilo nashromáždit celkem 726901 korun. „V této částce jsou i dary od města Žďár nad Sázavou, které věnovalo 150 tisíc korun, Bystřice nad Pernštejnem, která přispěla částkou sto tisíc korun a také stotisícová částka od společnosti ŽĎAS,“ vyzdvihla nemalé částky Tamara Pecková.
Do sbírkových kasiček lidé od května naházeli zhruba 72 tisíc korun. „Z venkovních akcí vím, že někteří lidé do kasiček hází opakovaně. Když mají cestu kolem, vhodí do kasičky nějaké drobné. Nejvyšší částku, kterou vhodil jeden dárce, bylo pět tisíc korun,“ poukázala na zajímavost mluvčí nemocnice.

Veřejnou sbírku vyhlásila v uplynulém letním měsíci mimo jiné také Zoologická zahrada Jihlava. Účel sbírky, která potrvá do konce ledna roku 2021, je zatraktivnění areálu jihlavské zoologické zahrady, zlepšení komfortu návštěvníků a také zlepšení výživy a péče o chovaná zvířata.

„Tato sbírka se skládá ze tří částí. Máme tu dvě kasičky. Jednu mohou návštěvníci zahrady najít v tygří expozici, kterou budeme dnes shodou okolností vybírat, protože už je naplněná. Kasičku ale opět zaplombujeme a sbírka bude probíhat dál. Druhá kasička, která je asi méně využívaná, je medvěd u hlavního vchodu. Tato sbírka ale probíhá také prostřednictvím dárcovských textových zpráv a bankovního účtu,“ prozradil mluvčí zoologické zahrady Jihlava Martin Maláč. Dodal také, že finance na již zmíněné účely využije vedení zahrady až po skončení sbírky.

Město nemá finance, aby odkoupilo a zbouralo Prior.
Prior bude dominantou náměstí i nadále

Do oprav kostela svatého Martina se mimo jiné také za podpory veřejné sbírky pustili aktivní obyvatelé spolu s vedením obce Rovná na Pelhřimovsku. Od listopadu roku 2015 se podařilo nasbírat necelých 79 tisíc korun. „Sbírka stále probíhá. V sobotu 29. září budeme dokonce sundavat zvony, což máme konečně schválené. Ke kostelu budeme také umisťovat železnou bránu, která je momentálně v Nové Vsi na pozinkování,“ komentovala aktuální situaci s opravou kostela Petra Kuželová z Rovné u Hořepníku.

Peníze ze sbírky na opravu tamního kostela čerpají v Rovné postupně, tak, jak je potřeba. „Peníze čerpáme postupně podle toho, co nám umožňují dotace. Chceme totiž, aby se oprava kostela hradila z větší části právě z dotací,“ doplnila Kuželová.

Hned několik veřejných sbírek má aktuálně pod palcem sdružení FOR JANe, které působí v Třebíči. „Naše sdružení funguje hlavně tak, že drží veřejné sbírky, protože fyzické osoby, které potřebují nějakým způsobem oslovit veřejnost, je sami vyhlašovat nemohou. FOR JANe funguje tedy tak, že pomáhá potřebným lidem se sbírkami,“ vysvětlil předseda sdružení Tomáš Vostál.

Nová část obchvatu naváže na přeložku silnice I/19.
Pokračování obchvatu Žďáru uleví křižovatce u Enpeky

FOR JANe aktuálně pomáhá sehnat finanční prostředky na léčbu například Jarmile Mijovičové s amyotrofickou laterální sklerózou, Jakubovi Novotnému, který onemocněl leukémií, Vladislavu Maškovi, který už od roku 2006 trpí svalovou distrofií a mimo jiné také Lee Mácové, která se narodila v květnu roku 2012 s vrozenou vývojovou vadou lymfatických i krevních cév.

Zmíněné potřebné, kterými jsou především děti, mohou zájemci najít na webových stránkách třebíčského sdružení. „Informace o sbírkách a akutních pomocech se šíří také Facebookem. Řekl bych, že se daří nadmíru. Potřebné peníze se většinou povede sehnat poměrně rychle. Na konkrétní případ se například podařilo vybrat celkem půl milionu korun za měsíc,“ pochvaloval si Vostál.