Akce se uskuteční tento čtvrtek a pátek vždy od čtyř od osmi hodin v rámci programu na podporu dentální hygieny psů s názvem Měsíc zdravého chrupu, který se v České republice koná již posedmé.

Pro čtyřnohé pacienty bude připravena také zdravá odměna v podobě dentálního pamlsku Pedigree Denta Stix, určeného k samočištění zubů. Loni ordinace navštívila 19 měst. Z celkového počtu 4 470 pejsků bylo vyšetřením zjištěno, že pouze 27 procent z nich mělo zdravý chrup.

Podle odborníků většina majitelů psů na zubní hygienu u svých mazlíčků zapomíná. Pokud však nečistí psovi zuby aspoň dvakrát týdně, hrozí zvířeti onemocnění dásní. „Při zanedbání zubní hygieny psovi zuby vypadají nebo je musí veterinář vytrhnout. Ztráta zubů není to nejhorší, co mohou zanícené dásně způsobit. Zejména u starších psů se k ní v důsledku chronické infekce přidávají onemocnění srdce, ledvin a jater," sdělil veterinář Zbyněk Lonský a doporučil majitelům, že by měli nechat svému psovi vyšetřit zuby nejméně jednou ročně.

Zánět dásní je i přesto stále nejčastější stomatologický problém u psů. Projevuje se zápachem z úst, změnou chování a krvácením dásní. „Pro toto onemocnění platí, že prevence je vhodnější než léčba," uvedla Jolana Smolová z Veterinární ambulance v Třebíči. Podle ní je vhodnou prevencí čištění zubu kartáčkem, v ideálním případě každý den. Další formou péče je například samočištění zubů žvýkáním funkčních pamlsků.

MARKÉTA JELÍNKOVÁ