Do určité míry dobrá zpráva přichází z jeníkovské pošty. „Domluvili jsme se na rozvolnění jejího provozu. Bude otevřená alespoň v pondělí a ve středu, aby si lidé mohli vyřídit to nejnutnější,“ prozradila starostka Větrného Jeníkova Martina Lisová.

Oproti tomu otazník nyní visí nad školkou a družinou. „Zvažujeme, co s nimi, protože většina rodičů své děti odhlásila. Možná je budeme muset zavřít, ale kvůli tomu, že se učitelky nebudou mít o koho starat, ne kvůli koronaviru,“ přemítala Lisová.

Větrný Jeníkov zasáhla nová vlna nákazy koronavirem.
Čtrnáct lidí je ve Větrném Jeníkově nakaženo Covidem-19. Vrací se roušky

Školka by tak rozšířila seznam zavřených institucí, na kterém je v tuto chvíli obecní úřad, knihovna, stánek se zmrzlinou, pekárna, hostinec U Draka a výstava RAF v budově zámku. Také restaurace Kulturní dům uzavřela své vnitřní prostory, jídlo si však lidé mohou vyzvednout ve výdejním okénku a sníst na terase.

Opatření platí i u dalších služeb. „Například v obchodech s potravinami jsme zpřísnili omezení. Mohou tam být naráz jen dvě osoby a musí mít ochranné prostředky,“ přiblížila jeníkovská starostka.

Zpřísněný režim platí i u zdravotního střediska. „To nám běží bez paní zubařky, ostatní lékaři ordinují. Občané si ale musí dopředu zavolat a objednat se na konkrétní hodinu,“ sdělila Lisová a dodala, že tento stav v městysu potrvá minimálně dva týdny.

Koronavirus se v neděli potvrdil u jednoho z tamních důchodců. V pondělí pak hygienici informovali o dalších třinácti lidech, kteří s nakaženým přišli do styku. Vypadá to, že toto číslo bude alespoň na nějakou dobu konečné. „Nikdo nový, kdo by měl příznaky, se zatím neobjevil,“ potvrdila Lisová.

Ilustrační foto.
Policejní akce na Vysočině: jedenáct opilých řidičů, 135 překročilo rychlost