Celkem 223 automobilů připadá v Kraji Vysočina na jeden autoservis. Vysočina se tak v čekací době v autoservisech s tímto počtem řadí na páté místo. Vyplývá to ze statistik internetového katalogu firem.

Podle majitelů autoservisů na Jihlavsku je zřejmě toto číslo „tak akorát". Řidiči totiž v autoservisech na přezutí letních pneumatik dlouho nečekají a autoservisy mají i tak dostatek zákazníků. „Teď se to dá dobře posoudit, protože je doba přezouvání pneumatik. Samozřejmě, že v této době pociťujeme větší nárůst zákazníků, ale čekací doba je malá. Takže myslím, že konkurence v Jihlavě je zdravá," řekla Jana Červinková, majitelka jednoho z jihlavských autoservisů.

To potvrzuje i zákazník autoservisů v Jihlavě Pavel Navrátil. „Já už jsem autoservisů v krajském městě vystřídal hodně. Velké čekací doby nejsou ani v těch autorizovaných, ani v neautorizovaných. Myslím, že je to tak akorát. Včera jsem si byl přezout pneumatiky a šel jsem hned na řadu, ani jsem se nemusel dopředu objednávat, vzali mě hned," popsal současnou situaci v autoservisech Navrátil.

Důvod je ten, že většina řidičů už letní za zimní pneumatiky vyměnila. Může za to pěkné počasí. „Ten největší nával už pominul. Jakmile se oteplí, lidé jezdí dřív. Zimní pneumatiky si mohou uschovat přímo u nás, takže je nemusí trápit, kam s nimi," vyjádřila se Červinková.

Minulý rok byla situace s přezouváním zimních pneumatik za letní odlišná. Sníh a námraza loni v těchto dnech stále pokrývaly silnice, a tak Ministerstvo dopravy řidiče vyzývalo kvůli chladnému počasí k opatrnosti a doporučovalo jim, aby výměnu zimních pneumatik za letní zvážili. „Tenkrát jsme měli výměny pneumatik nasmlouvané, ale řidiči nám je odříkávali, což bylo dobře, řidiči by měli být opatrní," dodala Červinková s tím, že nával na přezutí po zlepšení počasí byl minulý rok o to větší.

Podle statistik internetového katalogu firem, serveru Firmy.cz, si řidiči v autoservisech nejvíce počkají v Praze, kde na jeden autoservis připadá celkem 256 registrovaných osobních automobilů. Na druhém místě stojí s 235 automobily Ústecký kraj, na třetím s 230 automobily Jihočeský kraj. „V celé České republice je registrováno celkem 4,7 milionu osobních automobilů," doplnil statistiku PR specialista Jakub Šimanský.