Celkem deset měst by tak mělo do nového roku vstoupit se schváleným rozpočtem, na zbylých pěti místech budou nějakou dobu v příštím roce hospodařit podle rozpočtového provizoria.

Ve městech na Žďársku volí již řadu let schválený rozpočet ještě před zahájením nového kalendářního roku.

Například zastupitelé města Nové Město na Moravě už mají rozpočet na příští rok schválený od konce listopadu. „Město upřednostňuje variantu mít schválený rozpočet co nejdříve před zahájení kalendářní roku, neboť jsou s dostatečným předstihem finančně zabezpečeny všechny běžné i mimořádné výdaje následujícího roku a lze se na ně začít připravovat,“ řekl Tomáš Vlček z finančního odboru Městského úřadu Nové Město na Moravě.

Naopak na Pelhřimovsku schválený rozpočet mít letos nebudou. V Pelhřimově, Humpolci i Pacově se na tuto činnost vrhnou až během února.

Přesně týden platí v Jihlavě nový jízdní řád trolejbusových linek. Do krajského města přinesl mnoho novinek, na které si Jihlavané pomalu zvykají.
Jihlavanům na novém jízdním řádu vadí přesedání

Ve volbě této varianty vidí hned několik výhod například zastupitelé Humpolce. „V únorovém konečném návrhu je možné již s klidem započítat i výsledky hospodaření města za předchozí rok a tato kladná čísla již zahrnout do konečného návrhu, bez nutnosti hned na prvním zasedání v novém roce činit větší množství rozpočtových opatření nebo změn,“ prozradil Jiří Fiala, tajemník Městského úřadu Humpolec jeden z důvodů zmíněné volby.

Dodal také, že provizorium umožňuje čerpání prostředků v jednotlivých oddílech až do jedné dvanáctiny neinvestičních prostředků z předcházejícího roku, což pro leden a únor nečiní problémy. „V rozpočtovém provizoriu schvalujeme tradičně i k realizaci připravené a vybrané investiční akce, které chceme veřejně soutěžit již v období do prvního zasedání a schválení konečného rozpočtu, takže stihneme takzvané zimní ceny stavebních prací,“ doplnil Jiří Fiala.

Výhodu v tom, že je znám výsledek hospodaření za uplynulý rok, vidí i vedení města Světlá nad Sázavou z okresu Havlíčkův Brod. I tam tedy budou hospodařit podle rozpočtového provizoria. „Ve Světlé nad Sázavou je to zavedená věc. Výhodou je to, že je znám výsledek hospodaření za uplynulý rok. Zastupitelstvo města na prosincovém zasedání navíc schvaluje investiční akce, takže v rozpočtovém provizoriu nevidím vůbec žádný problém,“ komentoval Jiří Moučka, tajemník Městského úřadu Světlá nad Sázavou s tím, že rozpočet budou schvalovat v únoru 2018.

V dalších dvou městech Havlíčkobrodského okresu, tedy v Chotěboři a Havlíčkově Brodě budou mít v novém roce rozpočet už schválený. „Zatím se vždy povedlo navrhnout rozpočet tak, aby byl schválen. Rozpočtové provizorium bylo v Havlíčkově Brodě uplatněno řádově tak před 15 až 20 lety, což znamená, že posledních 15 let byl vždy schválen rozpočet,“ informoval Václav Stejskal, tajemník Městského úřadu Havlíčkův Brod a doplnil, že o přednostech není třeba pochybovat, neboť spoustu činností, a to například přípravu stavebních investic, je nutné zahájit hned v lednu, a tomu by rozpočtové provizorium bránilo.

Řádně schválený rozpočet by už od nového roku měli mít také v Jihlavě a Telči. „U nás v Telči budeme schvalovat rozpočet na zasedání zastupitelstva města, které se uskuteční 18. prosince. Rozpočet se u nás vždy schvaluje na posledním zasedání v roce,“ řekl tajemník Městského úřadu Telč Pavel Soukop.



PELHŘIMOVSKO

Pelhřimov – rozpočtové provizorium
Humpolec - rozpočtové provizorium
Pacov - rozpočtové provizorium

JIHLAVSKO

Jihlava – schválený rozpočet
Telč - schválený rozpočet

HAVLÍČKOBRODSKO

Havlíčkův Brod - schválený rozpočet
Světlá nad Sázavou - rozpočtové provizorium
Chotěboř - schválený rozpočet

TŘEBÍČKO

Třebíč - rozpočtové provizorium
Moravské Budějovice - schválený rozpočet
Náměšť nad Oslavou - schválený rozpočet

ŽĎÁRSKO

Žďár nad Sázavou - schválený rozpočet
Velké Meziříčí - schválený rozpočet
Bystřice nad Pernštejnem - schválený rozpočet
Nové Město na Moravě - schválený rozpočet