Jak potvrdil Miloš Podařil z Jihlavské astronomické společnosti, táborová kapacita se obvykle naplňuje v řádu několika hodin až dní. „Stejně tak tomu bylo o v letošním roce, kdy jsme měli tábor plný téměř ihned po vyhlášení,“ řekl.

Děti neodradil ani nouzový stav, který na jaře panoval nejen na Jihlavsku. Po rozvolňování opatření přišla druhá vlna zájmu o tábor, letos tak bylo náhradníků více než kdy dříve.

Mladí pozorovatelé se na táboře učí pracovat s profesionální technikou. „Pořizují různá měření nebo se učí fotografovat přes dalekohled,“ poodhalil Podařil. Seznam doporučeného vybavení se nijak neliší od jiných táborů, snad jen v nutnosti mít teplé oblečení – během nočního pozorování oblohy totiž teplota klesá i pod deset stupňů.

Na své si díky individuálnímu přístupu vedoucích přijdou i absolutní začátečníci, kteří se s oblohou teprve seznamují. „Osobně mám vždy největší radost z dětí, které na náš tábor přijely bez jakýchkoliv znalostí nebo zájmu třeba s kamarádem či sourozencem, ale v průběhu tábora se je povedlo k nějaké formě astronomie motivovat,“ uzavřel Podařil.