Svým cílem se netají: v sobotu odpoledne dobudou místní hrad. „On mě fakt švihnul. Podívej na to jelito. No podívej…. Au,“ ukazuje na své lýtko krátkovlasá, blond žena v růžových šatech. Nejen hrad. Také nedaleká svatba nezůstane běsnění Krampusu Vysočina ušetřena. „Ráno to vypadalo všelijak, ale počasí nakonec vyšlo. Jsme malá skupina, ale o to víc si to užíváme,“ říká nejrohatější krampusák Petr Jelínek.

Zdroj: Deník/Pavel Podešva

„Jíhááááá,“ piští malé děvčátko, když proti ní čert rozběhne, načež zaboří hlavu hlavu do sukně své mámy. „No tak, vždyť je všechny uznáš proboha,“ hladí malou po hnědých vlasech matka. V očích dětí od čtyř let výš se odráží naprostá hrůza. A také zvědavost.

Vánoční strom v Jihlavě v roce 2021. Ilustrační foto.
Vánoční strom bude mít Jihlava od Měřína, do města se dostane v půlce listopadu

Jednou vyhraje strach a dítka piští a utíkají, podruhé zvědavost a tahají čerty za ocasy. Asi dvouletý capart se z náručí táty natahuje k Satanovi, který jen krok od od něj mlátí bičem do země a vydává skřeky, které umí snad jen rohatí. Malá, malá, zeptá se drobka otec. „Mauá, mauá, mauhá, hehehh,“ uchechtne se odvážná ratolest, když čerta pohladí po zaprášeném kožichu.

Vzduch znovu naplní síra. Pán pekel svírá v rukou světlici, mávaje s ní nad hlavou. „Jdeme, střežte se, mrzcí smrtelníci!“ říká její plamen, pohupující se sem a tam. Procesí vyráží na hrad. Čerti míří za svými, neboť i ten je plný všemožných hororových kreatur, jenž se sjeli soutěžit o trůn té nejděsivější.

Jdou pomalu, v poklidu. Zvony a řetězy řinčí, plamen hoří, biče práskají. Auta zastavují, bázliví se klidí z cesty. Průvod vysočinského Krampusu nenechává klidným vůbec nikoho.