„V minulosti to byla vždycky vel- ká akce, na náves se třeba sjelo i šest stovek lidí. Uvidíme, jak se akce chytne po tolika letech," vysvětlil starosta Mysliboře Ladislav Prokop.

Starosta se trochu obává toho, že se návštěvníci roztříští do několika okolních akcí.

„V ten samý den vyplouvají na Štěpnický rybník v Telči dračí lodě, takže určitě spousta lidí půjde tam, ale věřím tomu, že i na lávky si lidé najdou cestu," doufá starosta. Místní hasiči s kolaři a obcí připravili pestrý program a také hodnotné ceny.

Těžký úkol

Lávka přes obecní rybník měří něco kolem čtyřiceti metrů a široká je dvacet centimetrů. Závodníci budou mít tedy nelehký úkol, na této úzké lávce budou balancovat na trakaři, na kole a soupeřit budou také v běhu.

„Pro vítěze v disciplíně jízda na kole máme připravenou první cenu v podobě selete. Sele bude živé a vítěz si pro něj bude muset do zemědělského družstva," připomněl zajímavou výhru starosta.

Ani vítězové dalších disciplín nezůstanou bez odměny. V dalších kategoriích je první cenou například pětilitrový soudek piva nebo hodnotný balíček.

A co všechno budou muset soutěžící v disciplínách zvládnout? „Jízda na kole přes lávku musí být co nejpomalejší, běh co nejrychlejší a u trakaře se bude počítat také nejrychlejší čas," uvedl Prokop s tím, že na trakaři pojede ještě druhý soutěžící. Měnit v polovině cesty se ovšem zřejmě nebudou. „Tak to nevím, ale asi se vyměňovat nebudou, protože uprostřed lávky je to zrovna hodně úzké," uvedl starosta.

Ten také plánuje oslovit organizátory lávky v Růžené, kde letos tato akce není, zda by se nemohli domluvit na střídání akce. Jednou za dva roky v Mysliboři, jednou za dva roky v Růžené. „Ještě jsem s hlavním organizátorem nemluvil, ale mám to v plánu," dodal závěrem starosta Mysliboře. Registrace do závodu je od 13 hodin.