„Masopust jsme přijali jako starou tradici. Líbilo se nám, že se odehrává v zimě, kdy se lidé zas tolik neschází. Před třemi roky jsme ale přišli s nápadem masopust posunout spíše k městským karnevalům, kdy se vláda nad městem předává maskám. I letos by měl vládu nad Jihlavou maskám symbolicky předat zástupce města,“ popsala blížící se jihlavský masopust tisková mluvčí HDJ Mirka Kvíčalová.

Pátý ročník jihlavského masopustu se na Masarykově náměstí bude konat 13. února. Již od deseti hodin dopoledne budou k dostání zabijačkové speciality od farmářů z Vysočiny. „Jitrnice, jelita, tlačenka a svařák či teplý mošt. Odpoledne bude navíc i zabijačková polévka a prejt. Chybět nebudou i tradiční masopustní koblihy,“ vyjmenoval nabídku majitel jihlavské prodejny Farmářka Vít Obrdlík.

Horácké divadlo. Ilustrační foto
Do Horáckého divadla poprvé přiletí Racek

Hlavní program bude začínat ve tři hodiny odpoledne. Po krátkém zahájení se mohou děti těšit na klaunérii v podání divadla Kufr. Poté vystoupí multižánrová kapela Tygroo band. Deset minut po čtvrté hodině odpolední zahrají herci HDJ masopustní férii. „Jakub Škrdla společně se Stanislavem Gerstnerem pro férii vyrobili obří masky. V rámci férie budou herci improvizovat na téma narážek na masopustní tradice. Bude to ale také hlavně o setkání se a těšení se na jaro, které bývá už ve vzduchu,“ uvedla Mirka Kvíčalová.

Po improvizaci bude následovat symbolické předání vlády nad městem maskám. „Dle tradice tak bude vše naruby. Masky si budou moct zařádit si a vyříkat si věci, jak to kdysi v historii karnevalů bývalo. Masky totiž mohly okomentovat vše, co se ve městě dělo,“ dodala Kvíčalová.

Svou vládu nad městem masky potvrdí průvodem jihlavskými ulicemi za doprovodu dechového orchestru TUTTI Základní umělecké školy Jihlava. Z Masarykova náměstí se průvod vydá ulicí Matky Boží, Věžní, Benešova, Palackého a Komenského. O půl šesté znovu na náměstí zahraje Tygroo band. Masopust bude končit sedmou hodinou večerní. Dle tradice však vládu nad městem mají masky až do půlnoci.

Ilustrační fotografie.
Čtyři cizinci napadli mladého muže