Konečně se dočkali toho správného zimního počasí. Správci čtyř lyžařských areálů na Jihlavsku od minulého týdne intenzivně zasněžují a připravují sjezdovky na zahájení provozu. Lyžaři tak budou mít na výběr více možností, kam si v rámci okresu mohou jet zasportovat.

Například v Brtnici by chtěli první lyžaře přivítat už ve středu nebo ve čtvrtek. „Sněhová děla jedou naplno od pátku. Počasí nám nyní celkem přeje, dokonce napadlo i trochu přírodního sněhu. Pokud vše půjde dobře jako dosud, otevření plánujeme na středu odpoledne, případně na čtvrtek. Nyní obesílám vytipované školy, které k nám pravidelně jezdí," řekl brtnický starosta Stanislav Jirků. Podobné představy jako v Brtnici aktuálně mají také na Čeřínku. Tam by ale přípravy mohlo trochu zkomplikovat plánované přerušení dodávky elektrické energie, ke kterému dojde v úterý a ve čtvrtek. Čeřínek jako každý rok řeší i limitované množství vody potřebné pro výrobu sněhu.

V pondělí na Čeřínku kromě zasněžování došlo i k úpravám svahu, rolba rozhrnula hromady sněhu po jeho ploše. „Provoz kratší sjezdovky o délce 400 metrů zahájíme pravděpodobně ve čtvrtek odpoledne, případně v pátek či o víkendu. Uvidíme, jak nás omezí výpadek proudu. Delší sjezdovku budeme dál zasněžovat, na tento víkend to určitě nebude připravené," vyjádřil se Vladimír Mátl, provozovatel areálu na Čeřínku, s tím, že aktuální informace jsou na webu www.cerinek.cz .

V druhé polovině tohoto týdne se poprvé v letošní sezoně rozjede také lanovka v Lukách nad Jihlavou.

Dostatečné zásoby

„Intenzivně zasněžujeme od minulého týdne, chceme maximálně využít současných příznivých podmínek. Kdy přesně zahájíme provoz, si zatím netroufám odhadnout. Každopádně si musíme vyrobit dostatečné zásoby technického sněhu, aby nás nijak neohrozila případná větší obleva," uvedla Magda Vaňková, která se stará o areály v Lukách a na Křemešníku u Pelhřimova. I ona doporučila, aby zájemci o lyžování v Lukách sledovali webové stránky www.skiluka.cz, kde najdou aktuální informace.

Na zahájení provozu nyní intenzivně pracují i na sjezdovce v Mrákotíně. Sníh teď pokrývá zhruba dvě třetiny sjezdovky. „Potřebujeme, aby noční mrazy vydržely co nejdéle, a my tak ještě dvě noci mohli zasněžovat. První lyžaři si snad u nás zajezdí o víkendu," sdělil správce Josef Mikšíček.

V provozu je na Jihlavsku areál na jihlavském Šacberku, kde sezonu zahájili v polovině prosince. Uplynulý víkend lyžování velmi přál a správci jej hodnotí jako nejlepší v letošní zimě, co se týče počtu lyžařů i sněhových podmínek na svazích. „Víkend byl krásný. Zamrzlo a napadly tři čtyři centimetry přírodního sněhu, což je pro lyžování nejlepší reklama," podotkl Pavel Havlíček ze Šacberku.

Zatímco v minulé sezoně některé tyto skiareály provoz zahajovaly už o Vánocích, tentokrát si musely asi měsíc počkat.

ZUZANA MUSILOVÁ