Hledá se sládek, proto jsme museli zastavit vaření piva. Tak tenhle katastrofický scénář se naštěstí nenaplnil. Přesto politika a podzimní volby i do chodu pivovaru zasáhly. Na základě výsledků voleb a povolebních jednání totiž zamířil na plný úvazek do politiky i jeden z nejdůležitějších lidí v jihlavském pivovaru, sládek a výrobní ředitel Jaromír Kalina (KDU-ČSL).

Jinde zase přišly děti o oblíbenou učitelku. Ve volbách ve Větrném Jeníkově vyhrálo Sdružení pro Větrný Jeníkov v čele s Martinou Lisovou, která v té době učila na jihlavské Základní škole Otokara Březiny. A protože nakonec třicetiletá kantorka kývla na návrh stát se starostkou městyse, museli ve škole řešit nečekaný problém.

Osmačtyřicetiletý sládek Kalina přece jen s variantou, že se stane jihlavským politikem na plný úvazek, počítal. Šel do voleb v čele radniční strany, jíž preference dávaly naději na ještě lepší výsledek než před čtyřmi roky. A na možnost, že získá silný mandát, upozorňoval i mateřský jihlavský pivovar.

Kalina připravoval na předání funkce svého dlouholetého kolegu Richarda Procházku, který se v minulých dnech odpovědnosti za jihlavské pivo ujal naplno. „Věřím, že Richard naváže na všechno pozitivní, co jsme zde v Jihlavě v posledních letech společně udělali. Především, že bude pokračovat v poctivosti pivovarského řemesla a bude se i v budoucnu starat o dobrou pověst piva Ježek," prohlásil u příležitosti předávání klíčového pivovarského žezla Kalina. „Je to pro mne velká čest a výzva," reagoval Procházka.

Ještě větším překvapením pak bylo oznámení mladé učitelky Lisové, že kvůli politickému angažmá na sto procent doma ve Větrném Jeníkově musí narychlo opustit kantořinu.

Ředitel školy Pavel Říha měl při tom rozhovoru značně rozporuplné pocity. „S ničím takovým jsme nepočítali. Ale řešení se našlo, muselo," popisoval situaci ve škole Říha. „Na druhé straně si myslím, že právě Martina Lisová bude výborná starostka," dodával.

Ani pro nečekaně zvolenou starostku nebyly minulé týdny úplně jednoduché. „Bylo to fakt hodně emotivní a hektické období. Učila jsem němčinu, francouzštinu, výtvarnou výchovu i vaření, musela jsem se rozloučit se šesťáky, kde jsem byla ve třídě třídní," vracela se k nelehké životní křižovatce Lisová.

Nakonec ještě ve škole pár hodin přinejmenším do pololetí odučí. A vzdát se nechce ani práce knihovnice ve Větrném Jeníkově. „Hledám někoho na výpomoc v knihovně, kterou vedu od roku 2010. Úplně z ní odejít ale nechci," dodala Martina Lisová.