Tváře zubících se politiků na billboardech, kteří kandidují do krajského zastupitelstva, nejsou už žádnou zvláštností, letošní volby však jednu novinku přinesly. Je totiž možné hlasovat na voličský průkaz, tedy mimo volební okrsek trvalého bydliště. Jihlavský magistrát voličských průkazů vydal něco málo přes padesátku. Největší zájem zaznamenal z řad seniorů. „Je to hlavně z toho důvodu, že v těchto domovech jsou většinou nepohybliví lidé, kteří mají zájem volit, ale kvůli svým špatným fyzickým schopnostem nemůžou dojít přímo na svůj volební okrsek," přiblížila Kateřina Škarková, vedoucí správního oddělení jihlavského magistrátu.

V Domově pro seniory Stříbrné terasy v Jihlavě chce volit jednadvacet důchodců, to je zhruba třetina osazenstva domova. „Protože u nás ale nemají klienti trvalé bydliště, pomohli jsme jim v součinnosti s úřady zažádat o voličský průkaz. V pátek o půl třetí odpoledne k nám přijde volební komise s přenosnou urnou," přiblížil šéf provozu Stříbrných teras Petr Kubíček.

Pouze v rámci kraje

Voličský průkaz může však volič použít pouze v rámci kraje, kde má trvalé bydliště. „V případě, že jste například 
z Jihlavy a chtěli byste volit 
v Pelhřimově, je to možné," uvedla příklad Škarková.

Tuto možnost uvítá třeba 
i Lucie z Jihlavy. „Já jsem vůbec netušila, že nějaké voličské průkazy existují. Až před pár dny mi o tom řekli kolegové v práci. Jsem za to ráda, 
k volbám se totiž chystám, ale odjíždím v pátek ráno z Jihlavy, kde trvale žiji. Budu u rodičů na Žďársku, takže jsem si pro voličský lístek zaběhla, abych mohla hlasovat tam," řekla Deníku Lucie.

Podle pracovníků magistrátu by byl o voličské průkazy větší zájem v případě, že by platily v rámci celé České republiky. „Tím, že na voličský průkaz může volič volit pouze v rámci kraje, je to ztížené. Zaznamenáváme z častých telefonických dotazů i z dotazů tady přímo na místě, že je to překážka," potvrdila Marie Jírová, úřednice z evidence obyvatel, která průkazy na magistrátě lidem vydává.

Žádost o voličský průkaz musela být v písemné podobě podána na úřad v místě trvalého pobytu do 5. října, do středy bylo možné požádat 
na úřadě osobně s platným dokladem totožnosti.