Kolik lidí se zapojí do příprav a do výlovu?
V den výlovu podstatě jedeme na dvě party. Jedna parta, kde je asi patnáct lidí, musí lovit, je v rybníku a stará se o všechno kolem. Po loňské rekonstrukci se dá auty sjet až na dno. Na promenádě pod hrází díky tomu zůstává dostatek prostoru pro lidi, kteří se už nebudou motat rybářům pod nohama. A druhá parta v počtu deseti až patnácti lidí na hrázi zabezpečuje přípravu a prodej občerstvení a prodej ryb. První skupinu mám pod palce já, druhou moje žena. (smích)

Kdy se začne vypouštět rybník?
Upouštět se začne asi čtrnáct až deset dní před výlovem. Musí se to dělat pomalu, aby se nevypláchly pozemky a stavby pod ním. Ve Štěpnickém rybníku je méně vody, než by mělo být. Během rekonstrukce se totiž něco úplně nepovedlo, a na jaře se musela část upustit. Samozřejmě se na tom ještě podepsalo letošní sucho, nepřitékala voda. Takže ryby narostly trošku méně, než by mohly narůst za normálního stavu vody. Problém s kyslíkem tady naštěstí nebyl. Musíme nasazovat druhy ryb, které přežijí, nemůže se tady počítat s rybami s velkou potřebou kyslíku, jako je třeba candát. Žije tu běžný kapr, lín a amur. Do toho ještě musíme kalkulovat s tolik diskutovanou rekonstrukcí hráze Velkého pařezitého rybníku nad námi.

Jak se chystají ryby na jídlo?
Ryby, ze kterých se dělají pochoutky pro návštěvníky, musíme vylovit tak tři, čtyři dny předem. Jsou to metráky ryb. Je potřeba ryby zabít, připravit, očistit, naporcovat, vyudit a podobně.

Co bude letos v nabídce?
Smažený kapří řízek, smažené kapří hranolky neboli škvarky. Dále smažený pstruh, uzený pstruh, uzený kapr, uzený amur. Klasická rybí polévka. Ta se hodně chytla, lidé o ni mají zájem. Předloni jsme uvařili halászlé typickou rybí polévku pro Maďarsko, ale vrátili jsme se opět k naší klasice. Loni zmizelo padesát litrů polévky během dvou hodin. Lidé si pochutnávali a říkali, že chutná jako od babičky. Letos bude součástí výlovu i akce Ryba na talíři s ochutnávkou specialit.

Prodej ryb na výlovu jistě také bude.
Ano, bude probíhat prodej ryb vylovených přímo z rybníku. Je možné si je nechat opracovat dle potřeby.

Jednou z atrakcí je křest nových rybářů.
Ano, je součástí výlovu. Vracíme se ke starým tradicím, které se dříve dodržovaly. Jako je požehnání. Hned v osm ráno přijde farář a dá požehnání lovcům, nádobí a nářadí. Po tomto zahájení začne samotný výlov. Ten probíhá do odpoledních hodin, tak do té druhé nebo třetí hodiny, a pak se na závěr udělá pasování na rybáře. Bude jich tak pět až deset, ještě uvidíme. Je to perlička na konec, zajímavost pro přihlížející. Pasovaní dostanou speciální glejty na památku, je na nich i telčský zámek. Už jsme to tu tak měli v roce 2016.

Zajedete si vy sám na ryby?
Ne, chytání na prut mi nic neříká. Já prostě žiju péčí o ryby a rybníky. Kamarádům nebo personálu rád připravím nějakou akci, ale já tam maximálně zajišťuji občerstvení. (smích)

Vy jste v Telči byli už v devadesátých letech. Předloni jste se sem vrátili.
Ano, hospodaříme tu třetí rok. Staráme se o rybníky Štěpnický, Ulický, Staroměstský a vanovskou kaskádu pod Velký pařezitým rybníkem po Telčském potoce, kromě rybníka Roštejn. Se slavnostním výlovem jsme v Telči začínali před zhruba pětadvaceti lety. Naštěstí ani v době, kdy jsme tu nebyli, nebyla ta kontinuita přerušena. Takže jsem na to všechno pěkně zase navázali.

Navazujete vy sám se svou firmou na rodinnou tradici?
Jsme rodinná firma. Ale můj děda a táta byli lesáci. Já jsem se odmalička motal okolo rybníků, vystudoval jsem specializovaný obor na dnešní Mendelově univerzitě, za komunismu to byla Vysoká škola zemědělská v Brně. Od té doby, od roku 1992, hospodaříme, založili jsme firmu. V dnešní době máme na 150 hektarů rybníků. Na Jihlavsku a Pelhřimovsku v oblasti Javořice, Křemešníku a Čeřínku, a taky v menší míře na Jindřichohradecku.

Výlovy Jihlavsko

Výlov v Sedlejově
Kdy: sobota 20. října od 8.00
Kde: Sedlejov, nádrž na návsi
Co: Tradiční výlov, rybí speciality, bohaté občerstvení, prodej živých ryb

Rybí hody
Kdy: sobota 13. října
Kde: Urbanov, rybník Nadymák
Co: Sbor dobrovolných hasičů Urbanov si vás dovoluje pozvat na rybí hody v sobotu 13. října 2018 u rybníka Nadymák. Těšit se můžete na rybí speciality, točené pivo, různé druhy alkoholických a nealkoholických nápojů.

Slavnostní výlov Štěpnického rybníka
Kdy: sobota 27. října od 8.00
Kde: Telč, Štěpnický rybník
Co: Prodej živých ryb, občerstvení - smažené a uzené ryby, rybí polévka, pivo, limo a další. Živá hudba. Slavnostní zahájení – požehnání faráře , pasování rybářů.

Výlov v Radkově
Kdy: sobota 27. října
Kde: Radkov, rybník Hřebílko
Co: Tradiční výlov rybníku Hřebílko v Radkově.

Výlov Plodového rybníka
Kdy: sobota 17. listopadu,
Kde: Řásná, Plodový rybník
Co: Pro zájemce, kteří chtějí vidět, jak se bude lovit rybník určený ke sportovnímu rybolovu.