VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vůně guláše a čerstvých koláčů vábila lidi na telčské náměstí

Telč - Ten, kdo má rád dobré jídlo, nesměl v sobotu dopoledne chybět na náměstí Zachariáše z Hradce. Místní podnikatelé tam totiž měřili síly v souboji o nejlepší guláš a koláč. Vůně guláše a čerstvě upečených koláčů přivábila na sluncem rozpálené náměstí desítky lidí.

17.6.2012
SDÍLEJ:

Lidé si pochutnávali na guláši a koláčíchFoto: Deník/Zuzana Musilová

V případě oblíbené masové pochoutky jak u poroty, tak u veřejnosti stylově zvítězili zástupci Filmové kavárny, kterou na náměstí provozuje Zdeněk Šimek. „S mým kamarádem Tomášem Kochánkem  z hotelu U Hraběnky jsme se vyhecovali a přihlásili se. Pomyslný souboj jsem nakonec vyhrál já. Šlo nám ale také o to, podpořit akci, která se v Telči koná," uvedl Šimek.

A jak se  vítězný guláš připravuje? Jeho tajemství nechtěla maminka Marie Šimková moc prozrazovat. „Guláš jsme vařili společně s manželem. Je to úplně prachobyčejný starý recept bez jakýkoli specialit. Základem je použít do něj hodně cibulky a vařit ho z kvalitního hovězího masa a nejlépe z domácího sádla," přiblížila Šimková.

Snahu rodiny Šimkových ocenili i ochutnávači. „Nejvíce mi chutnal guláš z Filmové kavárny.  Pochutnali jsme si i na koláčích. Je dobře, že se tady teď takové akce dělají, Telč se více zviditelní," zhodnotila Petra Mácová. Stejný názor má Jan Wimmer, který se na náměstí proháněl s dalšími členy Spolku telčských velocipedistů. „Taková akce by v Telči mohla být každý týden. Jen se mi zdá, že sem zatím nepřišlo moc místních, asi dali přednost klasickému domácímu obědu," řekl Wimmer.

Do soutěže o Zachariášův guláš se přihlásily: restaurace Švejk, bufet U Roštěnky, restaurace Na Kocandě, hotel  U Hraběnky a Filmová kavárna. O Kateřinin koláč bojovaly: bufet U Roštěnky, restaurace Na Kocandě, hotel  U Hraběnky, Filmová kavárna a Pekařství Marek.

Jejich výtvory hodnotili jak lidé, tak odborná porota v čele s režisérem Vojtěchem Jasným. „Letos to byla spíše zkouška. Podobnou akci v rámci festivalu uděláme určitě i příští rok. Hlavním cílem bylo dát prostor místním podnikatelům," uvedla Věra Peichlová z telčské radnice. 

Nejlepší guláš – podle lidí:
Filmová kavárna
Nejlepší guláš – podle poroty:
Filmová kavárna
Nejlepší koláč – podle lidí:
Pekařství Marek
Nejlepší koláč – podle poroty:
Hotel U Hraběnky
V každé kategorii této soutěže (koláč, guláš) bojovalo o vítězství pět místních podnikatelů.

Autor: Redakce

17.6.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Horácké divadlo Jihlava. Velká scéna HDJ.

V premiéře Bůh je žena se Horácké divadlo zaměří na gendrové téma

U pokladny stojí Kolo štěstí.

Za nejkrásnější vánoční ozdobu získají děti permanentku do Vodního ráje

Azylové domy bezdomovcům pomohou. Když budou chtít

Vysočina – Zima je pro bezdomovce i na Vysočině kritickým obdobím. Ti, kterým se nepodaří uchýlit do různých azylových domů, případně tam z vlastní vůle ani jít nechtějí, vyhledávají teplé kouty, kde se dá.

Kam za sportem na Jihlavsku

Jihlava - Kam za sportem na Jihlavsku.

Našli dělostřeleckou minu

Polná – Při výkopových pracích v Zahradní ulici v Polné našli dělníci ve středu 22. listopadu ráno dělostřeleckou minu.

Po měsících zpoždění otevírají novou hasičárnu

Dobronín – U Návesního rybníka v Dobroníně měla na konci května letošního roku stát nová hasičská zbrojnice. Vedení obce to slíbila dodavatelská firma, která vyhrála veřejnou soutěž na její zhotovení. Hasiči si ale na nové prostory museli několik měsíců počkat. Slavnostního otevření se dočkají až tento týden.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT