Vyhlášené loucké koupaliště, kam každý rok z celého Jihlavska míří tisíce milovníků rekreace u vody, zůstane letos v létě zavřené. Důvodem je rozsáhlá modernizace celého areálu, která se oproti původním plánům opozdila.

Místo koupaliště tedy až do podzimu bude v Lukách nad Jihlavou jedno velké staveniště. „Původně jsme počítali s tím, že se vše stihne do letošního června nebo do července a letošní sezona už bude v novém. Na podzim zmizela budova v areálu, na jejím místě roste nová stavba se zázemím pro návštěvníky. Vše se zpozdilo kvůli projektu k bazénu, se kterým městys nebyl spokojen, a řešil se tedy o něco déle," vysvětlil loucký starosta Viktor Wölfl.

V průběhu dalších čtrnácti dnů městys vypíše výběrové řízení na rekonstrukci přes padesát let starého bazénu, který už je ve velmi špatném stavu a teče. „Předpokládáme, že administrativa spojená s výběrem dodavatele bude trvat dva až tři měsíce. Když vše půjde dobře, začne se s modernizací bazénu v létě a hotovo může být během září," doplnil další informace Wölfl.

A dodal, že modernizace spočívá v osazení nového nerezového tělesa do stávajícího objektu bazénu. Nový bazén bude vybaven nejmodernějšími technologiemi, které si vyžádají i výrazný zásah do jednotlivých inženýrských sítí. Přibudou některé atrakce, jako je trojskluzavka či chrliče. Bazén bude vybaven vstupem pro tělesně postižené, bezbariérový nově bude celý areál louckého koupaliště.

„Délka bazénu zůstane zachována, jeho šířka se o něco zmenší. Okolo bazénu přibude zeleň, oddělující prostor koupání od relaxačních a odpočinkových zón. Lidé budou do bazénu chodit přes nová brodítka. Ve stěnách bazénů vybudují dělníci osvětlení, aby bylo možné večerní koupání," zmínil už dříve Wölfl.

Součástí rekonstrukce bude i oprava technické budovy. „Pro ohřev bazénové vody bude podle projektu instalováno výkonné tepelné čerpadlo a využit bude i solární ohřev vody," uvedl Wölfl. V areálu má také přibýt beachvolejbalové hřiště a stávající víceúčelové hřiště má dostat nový umělý povrch. Areál budou nově hlídat kamery. V plánu je i rekonstrukce dětského bazénu. Na kolik modernizace louckého koupaliště vyjde, zatím starosta neupřesnil.

Nové koupaliště chtěli letos vybudovat a otevřít také v centru Třeště. Ani tam to nakonec nestihnou, a to kvůli průtahům ve výběrovém řízení.

ZUZANA MUSILOVÁ