Sedmdesátka turistů nejen z Jihlavska v mrazivou sobotu vyrazila na Čeřínek, aby podpořila výstavbu Bezručovy turistické chaty na Lysé hoře v Beskydech. Chata totiž vyhořela a turisté si přejí, aby znovu stála. „Na určitých vrcholech po celé republice se dají získat razítka za desetikorunu, peníze pak jdou na výstavbu právě Bezručovy chaty. Kdo navíc přispěje částkou větší než tisíc korun, na chatě bude mít cedulku jako dárce," přiblížil za Klub českých turistů Čeřínek Jiří Veselý. Sbírka bude trvat tři roky, během té doby mohou turisté získat razítka na 600 vrcholcích po celé republice.

V sobotu se na Čeřínku kasička na Bezručovu chatu plnila rychle. „Obešel jsem dva stoly a už je skoro plná, lidé mají zájem," usmál se Veselý.

I když se sobotního výšlapu na Čeřínek zúčastnilo mnoho turistů, podle Veselého je problém s tím, že o turistiku mají zájem především starší lidé. „S mladými je problém, protože jsou hodně pracovně vytížení. Prvně mají práci a pak zábavu, ale nedivím se například maminkám, které jsou celý den v práci a v sobotu si potřebují udělat v domácnosti svoje věci," řekl k problému Veselý. Současný počet členů klubu turistů na Čeřínku je kolem stovky. Čestnému předsedovi Klubu českých turistů Čeřínek je například devadesát pět let.

O nezájmu mladých ví své i turistka Hana Kučerová, které se na výšlapy vydává už patnáct let. „Když byl vnuk malý, chodil každou sobotu se mnou. Ostatní ho zbožňovali, protože vždycky říkal, paní já vám to vezmu, ať neupadnete a byl milý. Teď je na vysoké škole a pochopitelně už nechodí. Moc mladých tu nemáme," vyjádřila se Kučerová.

Sobotní výšlapy se podle ní pořádají už několik desetiletí. Turisté vyrážejí i do zahraničí. „Tam s námi jezdí například i pětaosmdesátiletá členka, minule říkala, že jí pojišťovna už snad ani nebude chtít pojistit, ale nakonec to prošlo," usmála se Kučerová.

Výšlapy turistů jsou dlouhé okolo dvanácti až patnácti kilometrů. „Kdo se na výšlap cítí, zkrátka jde. Není problém si ho buď zkrátit, nebo prodloužit. Zkrátka jak se každému chce a jak má chuť," uzavřela Kučerová.