Po celé České republice a konkrétně i v Jihlavě se zvedá vlna solidarity s oblastmi, které v červnu letošního roku postihly ničivé povodně. Schválením pomoci ve výši jednoho milionu korun ve středu vyjádřilo Zastupitelstvo Kraje Vysočina svou solidaritu s regiony, které zaplavila voda. „K obnově postiženého území jsou potřebné především peníze. S ohledem na míru škod bude finanční podpora Kraje Vysočina směřovat do Jihočeského a Ústeckého kraje," vyjádřil se hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Finanční pomoc Kraje Vysočina bude poukázána na povodňové účty vedené vybranými kraji. Už v následujících dnech bude tedy převedeno 600 tisíc korun na povodňový účet Jihočeského kraje a 400 tisíc korun na povodňový účet Ústeckého kraje. „Samospráva konkrétních krajů sama rozhodne, respektive nejlépe ví, kde jsou peníze nejvíce potřeba, které oblasti zůstaly například stranou zájmu humanitární či jiné pomoci," zdůvodnil rozhodnutí Kraje Vysočina Běhounek.

Pozadu s pomocí nezůstává ani Jihlava. Jihlava dle rozhodnutí červnového Zastupitelstva města Jihlavy poslala do Terezína 100 tisíc korun a materiální pomoc v hodnotě 20 tisíc korun. „Peněžní dar bude použit na obnovu sportoviště a kabin pro oddíl kopané a obnovu dětského hřiště, které se nachází v areálu Sokola České Kopisty, části Terezína," stojí na oficiálním facebookovém profilu města Jihlavy.

Kdo chce pomoci, může tak učinit i prostřednictvím jihlavské Charity. Charita pořádá jednak sbírku na pomoc lidem zasaženými povodněmi, zájemci ale mohou pomoci i přímo v místě neštěstí. Lidem, kteří by se chtěli do pomoci aktivně zapojit, radí pracovník jihlavské Charity Roman Mezlík následující. „Určitě sledujte aktuální situaci. Lidé kolikrát v dobré víře nakoupí nějakou materiální pomoc, ale nakonec se zjistí, že to není potřeba," varuje Mezlík.