V Telči vznikl nový studijní obor. Jedná se o zaměření s názvem Management sportu a trenérství v oboru Ekonomika a podnikání na Gymnáziu Otokara Březiny a Střední odborné škole Telč (GOB a SOŠ Telč). Zaměření je reakcí na vznik nového zimního stadionu v Telči a hokejového talentového centra (HTC).

„Chceme umožnit mladým sportovcům získání středoškolského vzdělání s maturitou. Primárně se tedy bude jednat o hokejisty, kteří do Telče přijdou kvůli hokejovému talentovému centru, ale přihlásit se může samozřejmě kdokoliv," uvedl ředitel GOB a SOŠ Telč Stanislav Máca.

Studenti zmíněného zaměření se budou moci dle ředitele školy uplatnit například ve firemním managementu, sportovních klubech a organizacích či pokračovat ve studiu na vyšších odborných nebo vysokých školách.

Jaromír Pytlík, který provozuje HTC a také telčský zimní stadion, k tomu dodal, že zaměření je zajímavé pro sportovce. Jejich koníček se totiž může v budoucnu stát jejich zaměstnáním. „Patnáct až osmnáct je právě ten věk, kdy se u hokejistů rozhoduje, zda by se z nich mohli stát vrcholoví sportovci, či ne. A my chceme ty nejtalentovanější přivést do Telče a nabídnout jim i středoškolské vzdělání. Proto také vznikl tento obor, který bude děti zároveň připravovat na dráhu například trenérů, fyzioterapeutů, ale i manažerů klubů. V rámci praktické výuky budou i navštěvovat jiné hokejové kluby," vyjádřil se Pytlík.

Mladí hokejoví talenti tedy budou moci v Telči studovat i hrát. Mezi odborné předměty jejich studia bude patřit sportovní trénink, trenérství, psychologie sportu, regenerace a výživa ve sportu, sportovní management a marketing.

Dosavadní dvě další zaměření v oboru Ekonomika a podnikání, tedy Cestovní ruch a Veřejná správa, na škole zůstávají. „Zájemci o studium si podají přihlášku na obor Ekonomika a podnikání a až když budou přijati, tak si zvolí zaměření," vysvětlil Máca.

Společným těžištěm výuky zůstávají předměty ekonomického zaměření, jako je třeba ekonomika, účetnictví, finance, marketing, management, písemná komunikace a další.

Přijímací zkoušky budou z matematiky a češtiny. Přihlášky na střední školu se podávají do 15. března.

IVANA HOLZBAUEROVÁ