Na tomto místě soukromý investor začal s výstavbou hobbymarketu a obchodního centra. Smůlu mají kromě zvířat i lidé. Místní obyvatelé totiž proti výstavbě komplexu důrazně protestovali. A jak jsme zjistili, někteří jsou hodně naštvaní i teď.

Své o tom ví Martina Davidová, která v lokalitě bydlí. „Křepelčí rodinky jsme s přítelem moc rádi chodili pozorovat. V době, kdy místo začaly okupovat bagry, křepelky zmateně létaly po okolí a teď jsou pryč. Místo na křepelky tak budeme koukat na parkoviště a hobbymarket. Když jsme si vybírali tuto lokalitu k bydlení, nevěřili jsme, že ta betonová džungle tady opravdu vyroste, zvlášť když se proti tomu lidé tolik bouřili," řekla Martina Davidová.

Se zajíci pod okny je teď konec

Nejvíce lituje toho, že lokalita přišla o kus krásné přírody. „Křepelky, pokud vím, žijí ještě na travnaté stráni Na Dolech u Bosche. Jejich domovem jsou travnaté louky nebo pole," doplnila Davidová.

Její slova o zvířecích bezdomovcích potvrdil i Jaromír Svoboda. „Nový komplex mi jako jednomu z mála nijak zvlášť nevadí. Je ale velká škoda, že zmizela zvířata, ta mi budou chybět. Zajíci nám tu dokonce běhali přímo pod okny paneláků, ještě minulý týden jeden zmatený zajíc běhal u staveniště. Létaly tu také koroptve, o křepelkách nic nevím," uvedl Svoboda.

Tento případ, kdy jsou ptáci nuceni opustit svůj domov, není samozřejmě ojedinělý. Jedním z mnoha příkladů je kompletní vyhrnování rybníků. Takto jsou odstraněny veškeré litorály, ve kterých hnízdí celá řada vodních ptáků. „Velmi známé jsou problémy při zateplování fasád domů. Při tom bývají zakryty všechny vletové otvory, v nichž hnízdní třeba rorýsi," přiblížil ornitolog Vojtěch Kodet.

Ptáci si musí nové útočiště hledat i tehdy, když dojde k odvodnění mokřadu, pokácení starých doupných stromů a podobně.

Pobočka České ornitologické společnosti na Vysočině sestavila regionální žebříček upozorňující na vzácnost jednotlivých druhů. V něm jsou druhy rozděleny na běžně hnízdící a na ty, jejichž hnízdiště zasluhují pozornost, zvýšenou pozornost a mimořádně vysokou pozornost. „V případě, že se jedná o hnízdiště zasluhující pozornost – do této kategorie spadá i křepelka polní – lze v odůvodněných případech připustit zničení hnízdního biotopu. Takové jednotlivé případy populaci daného druhu na Vysočině neohrozí," vysvětlil Kodet.

Na stavbu komplexu u nemocnice je stavebním úřadem jihlavského magistrátu vydáno pravomocné stavební povolení na základě kladných stanovisek všech dotčených orgánů státní správy. „Projekt je tedy posouzen i z hlediska životního prostředí, ke kterému je rovněž kladné stanovisko," dodal mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis. K výstavbě se kladně vyjádřil také krajský odbor životního prostředí.

Na louce v nejbližší době vyroste hobbymarket, autosalon, parkoviště a obchodní centrum. Investorem je společnost Unimex Group. O podobě komplexu se vedly vášnivé diskuse, projekt se navíc upravoval i podle požadavků nespokojených obyvatel a města. „Investor musel například vyřešit přeložky cyklostezky a chodníků a vybudování nové cyklostezky. Řešila se doprava, hluková zátěž a další věci. Podle aktuálního územního plánu je toto místo vymezené jako plocha pro občanskou vybavenost, čemuž výstavba odpovídá. Plocha pro občanskou vybavenost musela být dokonce zmenšena kvůli další bytové výstavby," sdělil primátor Jaroslav Vymazal s tím, že nové parkoviště v lokalitě ocení pacienti a návštěvníci nedaleké nemocnice, kteří se nyní musí potýkat s nedostatkem parkovacích míst.

Podle primátora má lokalita díky rozvinuté bytové výstavbě velký potenciál a obyvatelé této části budou nové služby potřebovat. „Podle mě je výstavba dalšího takového centra zbytečná, v Jihlavě je jich už dost, a navíc zejí prázdnotou," uzavřela Davidová.

ZUZANA MUSILOVÁ