Obyvatelé Helenína chtějí chodník, díky kterému by byli pěšky v Jihlavě za pár minut. Nyní musejí chodit buď po frekventované silnici, nebo oklikou v lese.

„Cestu bych si podél silnice určitě přála. Teď, když chceme jít koupit do obchodního domu třeba jen nějakou drobnost a chceme se projít pěšky, musíme to obcházet lesem, což třeba s kočárem není moc příjemné. Navíc je to zbytečně zdlouhavé. Po hlavní silnici si vůbec netroufám, je to nebezpečné, auta tudy jezdí hodně rychle," popsala svoji současnou situaci Hana Nováčková z Helenína.

S budováním se začne v novém roce

Prosby Helenínských vyslyšelo listopadové jihlavské zastupitelstvo. Peníze na projektovou dokumentaci a následnou realizaci vybudování chodníku mezi Helenínem a Jihlavou odsouhlasilo. „Kdysi tudy vedla stará cesta, která je vedená v katastru. Máme v plánu zde vybudovat cestu, která bude ze štěrku a písku," přiblížil primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal s tím, že nezpevněnou cestu za nějaký čas nahradí opravdový chodník.

Lokalita s rodinnými domy v Heleníně se totiž rozrůstá směrem k městu, lokalita Člunek zase směrem k Helenínu. Časem se tedy spojí. „To místo mezi dvěma oblastmi přijde celé zastavět. Bude tam vybudována jednak silnice a jednak chodníky s osvětlením, do té doby tam vybudujeme provizorní cestu. Toto řešení je uspokojivé jak pro nás, tak pro obyvatele Helenína," přiblížil Vymazal.

S budováním chodníku se počítá příští rok. Hotovo by mohlo být už na jaře. „Jsem opravdu ráda, že tady cesta konečně vznikne. I když bude provizorní, ušetří nám spoustu kroků a bude to pěkná procházka. Škoda jen, že už tady cesta nestojí teď a budeme čekat na jaro, ale co se dá dělat," vyjádřila se Nováčková.

Současná nezpevněná blátivá cesta z Helenína do Jihlavy má délku přibližně 530 metrů. Při šířce 1,5 metru a při minimální ceně 800 korun za metr čtvereční by měl chodníček město vyjít přibližně na 650 tisíc korun.