Několik metrů vysoký nakloněný pahýl, 
u jehož vrcholku létá roj včel, budí značnou pozornost i kolemjdoucích.

„Říkal jsem si, proč chtějí lípu kácet zrovna v době, kdy už není vegetační klid. Potom tu ale zbyl jenom tento kmen a nakonec na něm přibyla cedulka s tím, že tu sídlí strakapoudi, a pokud budeme chtít vědět více, máme si zavolat na magistrát," popsal situaci František Bahounek, který bydlí v nedalekém bytovém domě.

ŠPATNÉ ZKOUŠKY

Lípa totiž podle sdělení odboru životního prostředí neprošla tahovými zkouškami, a byla pro lidi, kteří tudy chodí, nebezpečná. „Rozhodli jsme se proto, že ji porazíme i přesto, že už není vegetační klid. Vůbec jsme netušili, že se uvnitř kmene nachází strakapoudi," vysvětlila vedoucí odboru životního prostředí jihlavského magistrátu Katarína Ruschková.

„Na strakapoudy přišli pracovníci, kteří začali lípu postupně shazovat. Nyní je tedy potřeba je tam nechat, dokud mladé nevyvedou ven. Potom budeme moci v kácení pokračovat," dodala Ruschková s tím, že se ale lidé nemusí bát o své bezpečí. Lípa v takovém stavu, v jakém ji pracovníci nechali, není životu nebezpečná. Podle ní bude trvat tak měsíc a půl, než to bude možné.

Jihlavský ornitolog Vojtěch Kodet uvedl, že o uvedeném případu nic neví, ale zároveň potvrdil, že se jedná o častý případ, pokud jsou stromy káceny mimo určené období. „Stromy se mají v ideálním případě kácet během podzimu a zimy. Později už je tam právě riziko toho, že se uvnitř najdou hnízda ptáků," popsal ornitolog Kodet.

Ve stromech ve městě může podle něj hnízdit několik desítek druhů ptáků. A to nejen v dutinách stromů, ale například i na větvích. Proto ho rozladil nedávný případ z Pelhřimova, který se rozhodl pokácet přes padesát stromů. „A to i přesto, že jsme na ně apelovali s tím, aby to odložili právě až na vhodné období," dodal Kodet. Na úřadě si byli stěžovat i místní lidé. Ti argumentovali tím, že špatný stav stromů v Sadech mělo město řešit dříve. I tak se ale Pelhřimov do kácení pustil.