Když jedete například od Pelhřimova nebo od Znojma do Jihlavy a chcete se dostat k obchodním domům na ulici Romana Havelky, musíte se proplést ulicemi města, abyste dojeli do cíle.

Jednou z možností je například sjet na Jiráskovu ulici a projet centrem kolem městského nádraží nebo přes městskou část Staré Hory. Přímo z přivaděče se k nim však nedostanete, protože ve směru na Havlíčkův Brod sjezd chybí. Kličkování městem se tak řidiči prostě nevyhnou. „V opačném směru z Pávova do centra sjedu k Business hotelu a jsem u Baumaxu hned. Ve směru na Brod tam ten sjezd chybí, což je škoda, protože se musí město složitě objíždět," uvědomil si i řidič Jan Horký.

Vedení Jihlavy o tomto handicapu ví. Dokonce už má několik let zpracovanou studii, která by situaci mohla vyřešit. Podle primátora Jihlavy Jaroslava Vymazala existují dvě možnosti řešení. „Jednali jsme v minulosti s Ředitelstvím silnic a dálnic o zřízení varianty, která by umožnila sjezd z přivaděče, ale nedopadlo to. Přednost dostaly jiné stavby," sdělil Vymazal. První plánovaná varianta by usnadnila sjezd k obchodním domům a auta by nemusela objíždět Jihlavu. Ze studie, která je zveřejněná na webu města, vyplývá, že by auta ulehčila především Jiráskově ulici.

„Při kalkulaci návrhu v dopravním modelu Jihlavy vyšla například na uvažovaném novém sjezdu z přivaděče hodinová intenzita 561 vozidel. Tato auta při odjezdu z oblasti nezatíží další komunikaci v centru města," okomentoval model Zdeněk Dvořák z jihlavského úřadu územního plánování. Tato varianta byla předběžně vykalkulována na dvanáct milionů korun.

Druhá plnohodnotná varianta počítá se širším napojením na území zvané Reindlerův dvůr, které by Jihlava do budoucna ráda rozvíjela. „Toto území připadá v úvahu na další zástavbu, ale není možno tam budovat bez dopravního napojení, které v Reindlerově dvoře chybí," poznamenal primátor Vymazal.

Podobných dopravních staveb, které by ulehčily centru Jihlavy, je podle vedení více. Nyní je podle primátora dobře, že se dokončuje napojení na Pávově. „Je to další stavba, která Jihlavě pomůže. Do budoucna jsou další dopravní stavby otázkou financí a do jisté míry i priorit státu," dodal jihlavský primátor Jaroslav Vymazal.