Úplný konec hazardu nastane ve městě už od ledna 2015. Takto rozhodli na svém posledním červnovém zasedání třešťští zastupitelé. Nová místní vyhláška vykazuje z města výherní přístroje povolené Ministerstvem financí. Už v únoru přitom Třešť rozhodla o tom, že zmizí přístroje povolené městem.

Město má v letošním roce na svém území asi třicet výherních automatů. Nad polovinou ovšem vedení města nemá kontrolu, protože je povoluje Ministerstvo financí. I proto se starosta Vladislav Hynk rozhodl jednat hned se dvěma ministerstvy o možnostech jejich zrušení.

„Na základě doporučení Ministerstva financí a po konzultaci s Ministerstvem vnitra jsme připravili obecně závaznou vyhlášku číslo dvě, kterou všechny přístroje, ať už terminály nebo automaty, k poslednímu prosinci letošního roku zakazujeme," uvedl starosta Hynk.

Od 1. ledna 2015 by tak už ve městě nadále neměl být provozován žádný takový přístroj. „Nyní vyhlášku podstoupíme Ministerstvu financí a bude záležet, jak se s tímto rozhodnutím města vypořádá. Na základě té naší by měli zrušit nebo upravit dobu, na kterou přístroje ve městě povolili," doplnil Hynk s tím, že tato vyhláška uspíší zánik ministerských terminálů.

Negativní dopad

Některým výherním automatům, které ve městě ministerstvo povolilo, totiž končí platnost až za několik let. Jsou tam automaty do února 2015, ale i přístroje povolené až do ledna 2018. „Povedlo se nám najít způsob, jak zakázat všechny automaty ve městě," dodal Hynk.

Město počítá s tím, že touto vyhláškou přijde o nemalou část peněz plynoucí do městské pokladny. Starosta Hynk vypočítal, že půjde zhruba o 1,2 milionu korun ročně. „Je to ale relativní, nikdo z nás nemá výdaje spojené s gamblerstvím spočítané," zamyslel se starosta a narážel tím například na vandalismus.

Městu nadále zůstanou příjmy z celostátních sázek a loterií. Tyto peníze město dále posouvá sportovním organizacím ve městě. Ročně takto přerozdělí sportovcům kolem tří set tisíc korun.