„Státní zámek v Náměšti nad Oslavou zatím loňskou návštěvnost nepřekonal, má stejně jako loni evidováno zhruba 4 000 návštěvníků. Stejně je na tom hrad Lipnice, kterým prošlo 7 500 lidí," uvedla Jirková. Nejvyšší nárůst návštěvnosti zaznamenal poutní areál na Zelené hoře, který si do konce června prohlédlo 9 500 lidí, což je o 2 000 více než v roce 2011.

Kultura láká

K dobré návštěvnosti památkových objektů podle Jirkové výrazně přispívá kulturní program, který památky nabízejí. Jaroměřický zámek láká návštěvníky už od počátku sezony na výstavu Zámecké pokoje pod lupou. V květnu se tam uskutečnila kulturní akce nazvaná Pocta Janu Adamovi z Questenberga.

Zámek v Telči opět vsadil na rodiny s dětmi a láká na výstavu hraček a pohádkových kostýmů. „Hrad Lipnice nabízí kromě oblíbené volné prohlídky časté koncerty a oživené noční prohlídky," uvedla Jirková. Bohatým hudebním programem je proslulý také náměšťský zámek. V sobotu tam například začal už 27. ročník festivalu Folkové prázdniny.

Poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou letos slaví 290. výročí svého vysvěcení. Připomene ho několik kulturní akcí. První z nich Zelená hora v objetí se uskutečnila v červnu. Výstavu výtvarných prací Santiniho detaily budou moci návštěvníci kostela obdivovat až do konce sezony.